Локални парламент у Новом Граду тјера по свом

Дарко Момић
Локални парламент у Новом Граду тјера по свом

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Власт и опозиција у Новом Граду на потпуно различите начине тумаче мишљење Министарства управе и локалне самоуправе РС упућено локалном парламенту у којем се наводи да су утврђене неправилности у поступку конституисања локалног парламента и да је потребно да најстарији одборник у што краћем року поново закаже његов наставак како би се отклониле незаконитости.

Као и у случају Скупштине општине Козарска Дубица, о чему је прошле седмице писао наш лист, опозициони одборници инсистирају на томе да се поштује став министарства, док из владајуће већине поручују да је све урађено законито, истичући да то показује и чињеница да је за данас заказана четврта редовна сједница Скупштине. Начелник Новог Града Мирослав Дрљача каже да је за скупштинску већину, коју чине десет одборника СНСД-а и по два СП-а, СДА и коалиције НДП-ДЕМОС-УС, конститутивна сједница окончана.

- Да је било нешто спорно, ресорно министарство би извршило надзор и укинуло било коју од одлука које су донесене на тој сједници. Према нашем тумачењу акта, који је доставило Министарство управе и локалне самоуправе, дат је налог најстаријем одборнику да направи консултације, али очигледно да он не може скупити већину, тако да је беспредметно да се о томе расправља - каже Дрљача за “Глас Српске”.

Он додаје да постоји стабилна већина и да се сви одборници редовно позивају на сједнице.

- Ми сматрамо да ни у једном тренутку нису нарушени прописи и закони који регулишу ову област, а посебно Статут и Пословник општине Нови Град - категоричан је Дрљача.

С друге стране, одборник опозиционог ПДП-а Миланко Михајлица тврди супротно и каже да је ресорно министарство у два наврата дописима навело да су почињене незаконитости приликом конституисања СО.

- Ми уважавамо чињеницу да је СНСД окупио већину у локалном парламенту и тражимо само поштовање законитости. Не знамо да ли из незнања или бахатости, али скупштинска већина одбија да поступи по дописима ресорног министарства - каже Михајлица. 

Он истиче да посебно забрињава понашање самог министарства које се, како каже, ућутало и не реагује на наставак незаконитих радњи и на потпуно игнорисање њихових дописа.

- Поступајући по налозима Министарства управе и локалне самоуправе, најстарији одборник Хасан Расавац, који долази из реда националних мањина, за 4. март је био заказао наставак конститутивне сједнице, али одборници скупштинске већине се нису појавили, а ми смо наишли на закључана врата у амфитеатру Културно-образовног центра у којем се, с циљем поштовања епидемиолошких мјера, одржавају сједнице СО - каже Михајлица. Као и у случају Козарске Дубице, из ресорног министарства нису одговорили на наша питања о томе шта ће предузети поводом тврдњи опозиције да СО Нови Град није поступила по њиховом налогу.

Хитан надзор

Опозициони одборници у Скупштини општине Нови Град упутили су нови допис Министарству управе и локалне самоуправе.

- Поново тражимо да извршите хитан надзор и наложите поништавање одлука нелегално настављене конститутивне сједнице СО Нови Град, као и одлука са друге и треће сједнице како би се прва сједница наставила и довршила у складу са законом, Статутом и Пословником - наводи се у допису.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана