Локалне заједнице у проблему: Корона продужава привремено финансирање

Александар Стојановић
Локалне заједнице у проблему: Корона продужава привремено финансирање

БАЊАЛУКА - Усљед погоршања епидемиолошке ситуације у Бањалуци и Источном Сарајеву отказане су сједнице локалних парламената, а Савез општина и градова РС ће у наредним данима издати препоруку да слично поступе све локалне заједнице. Неодржавање сједница могло би произвести ситуацију да привремено финансирање у појединим локалним заједницама буде продужено и послије 31. марта.

Пролонгирање избора за мјесец проузроковало је да су локални парламенти касније конституисани, а у појединим локалним заједницама дошло се у ситуацију да градо/начелник и скупштинска већина не долазе из исте политичке опције, због чега није било довољно времена да буду усвојени приједлози буџета, па се посезало за привременим финансирањем, које истиче 31. марта.

На засједањима локалних парламената централна тема требало је да буде управо усвајање приједлога буџета како би се изашло из привременог финансирања, те започело са реализацијом капиталних пројеката. У заједницама попут Бањалуке, Бијељине, Сребренице и Вишеграда у привремено финансирање се ушло аутоматски, а не одлуком Скупштине, па се појавила бојазан да ће такве локалне заједнице ући у блокаду.

Ипак, из Министарства финансија РС рекли су за “Глас Српске” да се привремено финансирање продужава на наредна три мјесеца, односно до тренутка када парламенти усвоје буџете.

- Локалне заједнице могу да буду на привременом финансирању најкасније до 30. јуна, а привремено финансирање врши се највише до висине укупних буџетских прихода остварених у истом периоду претходне фискалне године, умањених за примљене грантове у том периоду - рекли су из ресорног министарства.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић каже за “Глас Српске” да је у овом граду донијета одлука да Скупштина не засједа док могућности не дозволе, а да ће сличан приједлог бити упућен другим општинама и градовима. На питање да ли ће привремено финансирање угрозити развој локалних заједница, Ћосић каже да се и у привременом финансирању одређена средства могу издвајати за пројекте.

- Али чињеница је да то не смије бити више од оног што је предвиђено тим оквиром и не постоји могућност да се, на примјер, већи новац издвоји за рад локалних домова здравља - рекао је он.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Бијељина Славиша Марковић за “Глас Српске” каже да би се о буџету града требало расправљати ускоро, али да ће се сигурно размишљати да ли ће сједница бити одржана имајући у виду погоршану ситуацију.

- Састанак представника странака је договорен у петак, а у недјељу су донијете мјере. Вјерујем да ће сједница бити отказана, ако такав приједлог буде упућен Скупштини - казао је Марковић.

Илић

Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић потврдио је да је сједница парламента отказана док се не остваре могућности за њено одржавање, а у изјави за “Глас Српске” кратко је поручио да ће о овоме више детаља изнијети данас на конференцији за новинаре.

- Привремено финансирање ће бити продужено, а о свему осталом јавност ћемо обавијестити данас у 11 часова на конференцији за новинаре - поручио је кратко Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана