Локалне заједнице проширују паркинге да подебљају приходе

Милијана Латиновић
Локалне заједнице проширују паркинге да подебљају приходе

Бањалука - Повећањем броја паркинг мјеста и бољом контролом у овој области приходи од наплате паркирања у већини градова Републике Српске у првих шест мјесеци ове године надмашили су лањске износе у градским касама.

У локалним заједницама кажу да ће прикупљени новац бити потрошен за осавремењивање паркинг система кроз увођење нових технологија, па се у наредном периоду може очекивати још боља зарада по овом основу.

У Бањалуци су се у првих шест мјесеци ове године од паркинга у буџетску касу слила 1,93 милиона марака, а у Градској управи очекују да ће овогодишња зарада надмашити прошлогодишњу.

- Цијена паркирања у нултој и првој градској зони износи марку за сат, док је у другој зони цијена 0,50 КМ по сату - истакли су у Градској управи Бањалука.

Додају да је у 2016. години забиљежено готово три милиона паркираних возила, што је за десет одсто више него у 2015.

У општини Источно Ново Сарајево, јединој у склопу града Источног Сарајева у којој се наплаћује паркинг, кажу да је приход знатно повећан у односу на првих шест мјесеци прошле године.

- Зарада од паркинга у првих шест мјесеци ове године износи 11.857 КМ, а на простору наше општине је око 250 паркинг мјеста, с тим што нису сва у систему наплате паркирања - рекли су у општини Источно Ново Сарајево.

Повећање зараде од наплате паркинга биљеже и на југу Српске, па је по том основу у градску касу Требиња инкасирано 79.589 КМ.

- Лани је у истом периоду зарада од наплате паркинга била 69.985 КМ, а узрок повећања прихода је већи број туриста и успостављање боље контроле наплате - истакли су у Управи града Требиња, нагласивши да располажу са 646 паркинг мјеста те да је у плану проширење паркинг зона.

Приходи града Бијељина по основу комуналне таксе за коришћење простора за паркирање у првих шест мјесеци ове године на истом су нивоу као лани и износе 51.300 КМ. Међутим, у овом граду планирају да повећају број паркиралишта, захваљујући чему би се више новца слило у буџет.

- Контрола и наплата паркирања обавља се на 855 паркинг мјеста у двије зоне, црвеној и плавој. У плану је и повећање броја паркинг мјеста изградњом јавне гараже, где ће највећи дио новца од паркинга бити утрошен - рекли су у Бијељини.

Судећи према износу у градској каси, зарада од наплате паркинга у Приједору нешто је мања у првом полугодишту ове године у односу на исти период лани.

- Приход града по основу паркирања за првих шест мјесеци износи око 176.500 КМ и мањи је за око 2,5 одсто у односу на исти период лани, али је за око 12 одсто већи у односу на 2015. годину - рекли су у Градској управи Приједор.

Приједорчанима је на располагању око 2.000 паркинг мјеста, од којих је 580 под наплатом.

Зворник

Градска управа Зворник није увела систем наплате паркирања на паркинг мјестима, тако да нема приходе по овом основу.

- Располажемо са око 700 паркинг мјеста на јавној површини, а од тога 300 мјеста је у потпуности уређено и обиљежено, док остала паркинг мјеста нису обиљежена. У скорије вријеме планирамо градњу гараже са 150 паркинг мјеста, а планирано је и увођење система наплате паркирања по зонама - рекли су у Градској управи Зворник.

Зарада од паркинга у градовима (за шест мјесеци 2017. године)

1,93 милиона КМ - Бањалука

79.589 КМ - Требиње

51.300 КМ - Бијељина

176.500 КМ - Приједор

11.857 КМ - Источно Ново Сарајево

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана