Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева: Нема мјеста за популизам

Дарко Момић
Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева: Нема мјеста за популизам

Мој главни циљ биће подршка запошљавању и стварању нових вриједности и са том намјером крећем у обилазак привредних субјеката како бисмо идентификовали од 50 до 100 најзанимљивијих пословних идеја на подручју града, каже новоизабрани градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић који је прошле седмице и званично преузео ту дужност као први директно изабрани градоначелник.

Он додаје да у обилазак привредника иде са задатком да им омогући и помогне наставак започетих пројеката или отварање нових капацитета у којима ће бити запослени грађани Источног Сарајева.

- То је у складу са изјавом предсједавајућег Предсједништва БиХ и лидера најјаче владајуће странке у Српској Милорада Додика да ће за те намјене у Републици Српској у наредном периоду бити уложено 500 милиона марака - каже Ћосић за “Глас”.

ГЛАС: Који ће бити први кораци ка реализацији датих обећања?

ЋОСИЋ: Прво обећање сам већ испунио. У изборној кампањи сам рекао да ћу, када будем изабран, са свим начелницима општина из састава града Источно Сарајево отићи у Бањалуку на разговор са нашим највишим званичницима. Умјесто тога, успио сам да обезбиједим да предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик дође у посјету граду и да разговарамо о проблемима и пројектима. Састанку с њим присуствовали су сви начелници и договорили смо се да за мјесец дана организујемо нови састанак на којем ћемо детаљно елаборирати циљеве и задатке. Један од њих ће свакако бити и посао на изради студије изводљивости за Парк природе “Требевић” којим би управљала Туристичка организација града.

ГЛАС: У фокусу јавности је и прича о изградњи централног споменика страдалим сарајевским Србима. Које кораке ћете предузети у том правцу?

ЋОСИЋ: Већ сам имао неколико уводних састанака, а у идућој седмици имаћемо састанак у једном ширем кругу на којем ћемо разговарати о локацији и о избору идејног рјешења. Најближи смо томе да се гради споменик српским цивилима страдалим у ратовима у 20. вијеку, дакле у рату од 1914. до 1918. године, затим од 1941. до 1945. и на крају у рату од 1992. до 1995. године. Желимо да тај споменик буде сјећање и показатељ колико Срба је у 20. вијеку страдало на овом подручју.

ГЛАС: Предсједник удружења “Истина и правда” које окупља сарајевске Србе Душан Шеховац оцијенио је да идеја о изградњи тог споменика у постојећем Спомен-парку Враце није добра. Како то коментаришете?

ЋОСИЋ: Знам, прочитао сам да се он противи изградњи споменика на Врацама, али као што сам рекао, коначна одлука о локацији још није донесена.

ГЛАС: Када ће бити конституисана градска Скупштина, односно изабрани одборници из скупштина општина који ће одборнички посао радити и у Скупштини града?

ЋОСИЋ: Источни Стари Град је већ изабрао, Трново би то требало да уради већ сутра. Рачунам да ћу обезбиједити већину, али оно што је сигурно је да ћу представницима свих политичких партија понудити један сасвим нови концепт. Нећу да се бавим популизмом, већ ћу понудити радни и развојни концепт и одмицање од политичких тема у функционисању града. Развој и функционисање града морају свима да буду на првом мјесту.

Директан избор одборника

ГЛАС: Наш лист је открио да ће се ићи у измјене Закона о локалној самоуправи РС. Да ли се слажете с планираним измјенама?

ЋОСИЋ: Да. Преко Савеза општина и градова РС покренућемо измјене тог закона и тражити да се на другачији начин одређује максималан број запослених у јединицама локалне самоуправе, а не искључиво на основу броја становника. Поред тога, тражићемо измјене Закона о граду Источно Сарајево с циљем да се одборници бирају директно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана