Љубав према диркама Алекси записана у генима

Јасна Драгојевић
Љубав према диркама Алекси записана у генима

Источно Сарајево - Студент прве године Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Алекса Мирковић (19) остварио је изванредан резултат на фестивалу хармонике у Аустрији освојивши звање лауреата.

Успјехом у Грацу овај млади музичар из Ваљева је наставио да ниже побједе и осваја свијет хармоником. Свирајући на свом омиљеном инструменту побрао је 72 награде, од којих 27 побједа, а такмичио се у Русији, Португалији, Летонији, Чешкој, Украјини, Швајцарској и другим земљама. Ипак, наступ у Грацу оставио је на њега посебно јак утисак јер је ово престижно признање међу 60 такмичара из Русије, Украјине, Аустрије, БиХ, Србије и Хрватске припало њему.

- Освојио сам звање лауреата у најстаријој категорији, као солиста. Веома ми значи та победа у Аустрији, али и сам наступ у великој сали научног центра "Стеиермаркхоф" пред еминентним стручњацима у свету хармонике који су оцењивали такмичаре. Такође, драго ми је што сам оваквим успехом отпочео нову концертно-такмичарску сезону - рекао је Алекса, који се бави и компоновањем.

Овај талентовани младић успјешан је и на том пољу, па је на такмичењу у Украјини у мају ове године освојио треће мјесто.

Мирковић је рано почео да се бави музиком, и то у шестој години, а одрастао је у музичкој породици. Велику подршку, али и савјете добија од мајке, која је професор клавира, и брата, који је студент завршне године кларинета. Истиче да му је на путу ка успјеху много помогла и професорица Данијела Ракић, којој је много захвалан.

Упркос томе што се за сваки наступ веома темељно припрема, Мирковић каже да има трему, али да она брзо нестане.

- Због одговорности се јавља тај страх, међутим, када изађете на бину знате да сте ту да прикажете оно на чему сте вредно радили месецима и годинама уназад, те трема ишчезне - прича Мирковић.

Додаје да му је веома битна и реакција публике јер, поред оцјена жирија, то му показује да ли иде правим путем.

Концерти

Алекса Мирковић идуће године планира да одржи више концерата у БиХ и Србији, али му недостатак новца представља препреку за наступе и такмичења у неким даљим земљама.

- Имам позиве организатора такмичења у Русији и Португалији, а жеља ми је да наступам у Аустралији. Међутим, то све зависи од финансија. Спремио сам и вишесатни програм и испуњавам све услове, али без подршке спонзора о томе само могу да сањам - казао је Мирковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана