Љевановић: У плану још већи пројекти за сљедећу годину

Срна
Љевановић: У плану још већи пројекти за сљедећу годину

Источно Сарајево - Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић рекао је да је од стратешке важности пројекат спајања Јахорине са Источним Сарајевом, али и са Палама путем кабинских гондола које су адекватно и најатрактивније рјешење за превоз скијаша, као и гостију и туриста који нису скијаши.

"Правимо јединствене пројекте, први у овом делу Европе, тако смо и дошли на идеју да повежемо најближи град са најдужом гондолом на Балкану и да омогућимо становницима и туристима да се на најбржи, најлакши и најбезбеднији начин превезу до Јахорине и зими и лети", нагласио је Љевнаић.

Према његовим ријечима, у току је припрема, обезбјеђења имовине и документације, а градња ће почети након завршетка ових активности, обезбјеђења средстава и спровођења јавних набавки.

Он је додао да су користи од пројекта велике и огледају се у лакшем приступу Јахорини у свако доба, туристички и за људе који живе у околини.

"Реализацијом овог пројекта биће могућ превоз са аеродрома до Јахорине, јер је полазна станица планирана у непосредној близини међународног аеродома Сарајево", рекао је Љевнаић.

Он је додао да ће ова гондола, осим што ће бити јединствена туристичка атракција, допринијети смањењу загађености и мањој употреби аутомобила, као и безбједности свих корисника, саопштено је из Олимпијског центра.

"У плану су и двије успутне станице, на Требевићу и на Двориштима. Када је реч о пројекту спајања Пала са Јахорином, желимо да највише користи имају становници Пала", навео је он.

Љевнаић истиче да ће се реализацијом овог пројекта највише развити општина Пале, јер ће по угледу на европске ски-центре, средиште смјештајних капацитета и збивања прије и послије скијања бити управо на Палама.

"Тренутно радимо на проналажењу најбоље трасе гондоле и пропратних стаза", додао је Љеванић.

Он је нагласио да је сваки од пројеката стратешки значајан за развој ове регије, али и подстицање развоја привреде у цијелој Републици Српској.

У саопштењу се наводи да управа овог центра планира још веће и озбиљније пројекте за сљедећу годину, а односе се на простор цијеле Републике Српске.

Ријеч је о заједничком развоју ски-центара "Мањача" код Мркоњић Града и "Игришта" код Власенице.

Планирана површина ски-центра "Мањача" односи се највећим дијелом на ски-стазе, укупне површине 75.000 метара квадратних, затим на инсталације и љетње садржаје.

"Према планираном рјешењу ски-центра жМањачаж, предвиђена је једна шестосједна жичара, укупне висинске разлике око 264 метра, дужине око 1.000 метара и капацитета 3.000 скијаша на час, као и покретна трака дужине око 100 метара, капацитета 1.000 скијаша на час", наводи се у саопштењу.

Уз жичару планиране су двије осњежене ски-стазе, укупне дужине око 2.500 метара, те иградња забавних садржаја - тјубинг, авантура парк, дјечије игралиште.

Планирана површина ски-центра "Игришта" код Власенице односи се на ски-стазе, укупне површине 190.000 метара квадратних.

Планиран је један шестосјед, укупне висинске разлике око 330 метара, дужине 820 метара и капацитета 3.000 скијаша на час и покретна трака дужине 150 метара, капацитета 1.500 скијаша на час.

У плану је изградња три главне осњежене ски-стазе, укупне дужине 4.750 метара, као и забавних садржаја, али и угоститељских објеката и паркинга, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана