Љетња школа математике у Бијељини: Задаци мост до знања и пријатељства

Љиљана Алексић
Љетња школа математике у Бијељини: Задаци мост до знања и пријатељства

Бијељина - "Љетња школа математике" окупила је у Бијељини 33 талентована ђака из цијеле Републике Српске, који су прве дане распуста искористили да би кроз дружење надоградили знање из омиљеног предмета.

Ријеч је о пројекту "Учимо и плешимо" Удружења грађана "Кул", а чији је циљ да ђаци стекну напредна математичка знања. Чари овог предмета полазницима преносе еминентни стручњаци са електротехничких, математичких и информатичких факултета из Београда, Источног Сарајева и Бањалуке. Предавања, која се одржавају у просторијама Гимназије, трајаће још сутра, а учесници су смјештени у Дому ученика у Бијељини.

- Жељели смо да на овај начин направимо искорак када су у питању ученици који желе да усаврше своја знања, који желе да напредују и да остваре још боље резултате - каже директор Гимназије "Филип Вишњић" Владимир Шавија.

Организатори су бијељинска Гимназија и Министарство просвјете и културе РС, а пројекат је подржала и Градска управа у Бијељини са 3.000 марака.

- Желимо да на овај начин афирмишемо најбоље младе и талентоване математичаре, али и да припремимо нове генерације такмичара за надметања из овог предмета на свим нивоима - рекла је шеф одсјека у Одјељењу за друштвене дјелатности града Бијељина Љубица Млађеновић.

Учесници овог пројекта имају скоро исте циљеве, да унаприједе знање, али и да упознају младиће и дјевојке са истим интересовањем. Један од њих је и средњошколац из Фоче Дејан Станковић, који је побједник бројних такмичења.

- За мене је математика читав живот и љубав која траје од најранијих дана мог дјетињства, јер у мојој породици имамо професоре математике, тако да сам знање практично наслиједио. Сада сам побједник републичког такмичења, а у посљедње четири године остварио сам запажене резултате - каже Станковић.

Од "Љетње школе математике" очекује много и ученица Јана Јанковић из Бијељине.

- Надам се да ћемо се још боље припремити да бисмо остварили још значајније резултате - каже ова гимназијалка.

Такмичења из математике годинама не пропушта ни Слободан Урошевић из Власенице, који истиче да је веома срећан што постоји оваква школа. И за Ненада Радовића из Бијељине учешће у љетној школи представља подстицај да математику вјежба још више, научи нешто ново, али и да стекне нова пријатељства.

Малешевић

Министар просвјете и културе Дане Малешевић је на отварању "Љетне школе математике" рекао да је похвално то што је бијељинска Гимназија учинила за младе таленте.

- Имамо много талентоване дјеце, што се могло видјети и на пријему који смо организовали недавно. Ова дјеца веома брзо нађу и запослење након студија - истакао је Малешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана