Љепоте Уне и чаробни Штрбачки бук: Незаборавно искуство за многе представља рафтинг на Уни

Анадолија
Љепоте Уне и Штрбачког бука
Foto: Aнадолија | Љепоте Уне и Штрбачког бука

БИХАЋ– Бихаћ, град смјештен недалеко од границе с Хрватском, на западу Босне и Херцеговине, као и ријека Уна која протиче тим подручјем, међу најпознатијим су туристичким дестинацијама у земљи.

Голубић и Лохово, мјеста на обали ријеке Уне, посјећују бројни домаћи и страни туристи, а љепоте овог предјела забиљежио је и репортер Анадолије.

Мјештани су задовољни бројем посјета ове године. Многи посјетиоци уживају у природним љепотама унског слива, док незаборавно искуство представља рафтинг на Уни.

Током обиласка овог предјела БиХ не треба изоставити посјету Штрбачком буку, једну од најпосјећенијих тачака Националног парка Уна, поред Мартинброда и Кулен-Вакуфа.

Пред самим уласком у свој први већи кањон, ријека Уна се спушта низ предивни Штрбачки бук висине 24 метра, који уз мартинбродске слапове представља најљепши водопад на овој  ријеци, али и у oвом дијелу Европе.

 

Први велики водопад ријечног тока Уне налази се код Мартинрода, насеља удаљеног 50-ак километара од Бихаћа. Други велики водопад је Штрбачки бук који се налази у непосредној близини државне границе БиХ са Хрватском. Штрбачки бук, уствари, чини неколико водопада, један другом у непосредној близини.

Ти природни водопади деценијама привлаче пажњу заљубљеника у природу, али и риболоваца, као и умјетника који у љепотама Уне траже инспирацију за своја дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана