Љекари у Универзитетској болници Фоча младићу пришили одсјечену шаку

Радмила Ђевић
Љекари у Универзитетској болници Фоча младићу пришили одсјечену шаку

Фоча - Двадесеттрогодишњем Александру Радовићу из Рогатице, којем је циркулар одсјекао пола лијеве шаке, фочански хирурзи успјешно су зашили овај дио руке.

Млади Рогатичанин ће 8. септембар засигурно памтити цијелог живота. Као и сваког другог дана из куће се спустио у радионицу и започео уобичајени рад за машином за обраду дрвета. Довољан је био само тренутак непажње да му циркулар одсијече пола лијеве шаке. Срећом, одмах су притекле колеге, а колима Хитне помоћи пребачен је у Универзитетску болницу у Фочи.

- Видио сам пола своје шаке на поду, а крви је било свуда око мене. Бол је био неиздржив. Био сам у неком полусвјесном стању. Чим сам стигао у болницу у Фочи, одмах су ме оперисали, а резултати су оптимистични и надам се најбољем - прича Радовић.

Додаје да се добро осјећа па се нада да би сутра могао да оде кући.

- Мали прст ми већ функционише, остала три ће такође бити покретни - рекао је Радовић који је економски техничар, али у својој струци није могао наћи посао.

С обзиром на то да се недавно оженио, Радовић није бјежао ни од најтежих послова како би обезбиједио новац за своју породицу. Иако не зна чиме ће се бавити кад изађе из болнице, за овог вриједног младића је сада најважније да оздрави, а послије ће се већ некако снаћи за посао.

Шеф Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије Универзитетске болнице Фоча Дражен Ерић, који је предводио операцију, каже да су овакви микрохируршки захвати веома компликовани.

- Пацијент је дошао са ампутираном шаком у висини до централног дијела длана. Повезани су крвни судови, а то све захтијева доста знања, технике, умијећа. Постоперативни ток је доста добар, нисмо имали никаквих реинтервенција и започели смо са правовременом физикалном терапијом прстију. Презадовољни смо - рекао је Ерић.

Љекари Универзитетске болнице Фоча задовољни су што Српска и њене установе свакодневно показују велике искораке на пољу реконструктивне хирургије.

Ерић је нагласио да је ово доказ да се компликован захват може обављати и у малим здравственим установама. Према његовим ријечима, оваквих случајева раније није било у РС.

- Прије пет година сам направио реплантацију прста, али за ову реплантацију овог дијела шаке морате да сашијете шест или седам крвних судова, чији је промјер мањи од милиметра. Можете мислити колико је онда тежак овај захват, посебно у установама које нису клинички центри попут Загреба, Љубљане и других европских центара, а ми смо овај захват обавили за неких три до четири сата - нагласио је Ерић.

Тим

Осим доктора Дражена Ерића, тим за операцију чинили су спец. ортопедије Максим Ковачевић, спец. анестезиологије Миливоје Достић, спец. ортопедије Ивана Попадић, спец. анестезиологије Драженка Иконић, др Јелена Андан, инструментарке Рада Кунарац и Зорица Дракул, те анестетичар Никола Петровић.

Подвизи фочанских љекара

- Ријетка операција лица пацијенткиње Милице Шкипина 2011. године коју је заједно са фочанским љекарима обавио др Небојша Јовић, начелник Клинике за максилофацијалну хирургију ВМА Београд

 - Доктор Миломир Нинковић у јулу ове године извео једну од најсложенијих операција тумора подлактице и двадесетогодишњег Милорада Сајића из Сремске Митровице ослободио ове тешке аномалије

- Нинковић је са фочанским хирурзима 2011. године Борису Томићу, тада дванаестогодишњем дјечаку који је играјући се петардом доживио јаку повреду руке, оперативним захватом вратио два прста и уљепшао му дјетињство

 - Љекари фочанске болнице у фебруару ове године извадили су ексер дугачак десет центиметара из главе пацијента Јове Ећимовића (66) из Сокоца који се повриједио чистећи пушку

- Фочански хирурзи су у фебруару прошле године спојили одсјечено стопало двадесетогодишњем Владану Симићу из Вишеграда

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана