Љекари бијељинске болнице раде најсавременије операције катаракте

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- У бијељинској болници "Свети врачеви" данас су представљене најсавременије операције из области офталмологије које се раде у овој здравственој установи.

Директор Болнице Златко Максимовић захвалио је офталмологу из Сремске Митровице Драгану Мартиновићу на помоћи коју пружа становницима регије, односно пет општина, па и цијеле Републике Српске, на сарадњи у лијечењу катаракте и при увођењу нових операција на офталмолошком одјељењу.

"Оне су већ добрим дијелом и уведене, тако да је Офталмолошко одјељење у нашој болници подигнуто на највиши ниво. Много тога радимо што се ради само на клиникама - ултразвучне операције катаракте најсавременијом свјетском методом, што би у народу рекли операције очију ласером", рекао је Максимовић новинарима након састанка са Мартиновићем.

Он је додао да је најзначајније да су љекари Офталмолошког одјељења бијељинске болнице, чији је начелник Далиборка Јешурић, већ едуковани да могу самостално радити такве операције.

"Поред најсавременије ОЦТ дијагностике, која постоји само на клиникама, најсавременији је и јак ласер који такође имају само на клиникама. Успјех је још значајнији јер смо нове процедуре покренули у вријеме епидемије вируса корона", рекао је Максимовић.

Он је подсјетио да је са експертом офталмологије Драганом Мартиновићем први пут разговарао у јуну прошле године, те да је он испоштовао договор едукујући бијељинске љекаре да могу самостално обављати те операције.

Мартиновић је рекао новинарима да је дугогодишња и квалитетна сарадња са доктором Максимовићем уродила плодом, да бијељинска болница сада посједује најсавременију медицинску опрему из области офталмологије којом се може подичити и шире, ван граница Републике Српске.

"Што се тиче операције катаракте, ја долазим шест мјесеци, а за само четири мјесеца доктори су оспособљени да самостално раде операције техникама којима не раде ни неке клинике у Србији", нагласио је Мартиновић.

Он је рекао да настоје да грађанима Републике Српске пруже најбољу могућу услугу.

"Трудићемо се да примјењујемо најмодернија и најсавременија интраокуларна сочива која се уграђују свуда у свијету", рекао је Мартиновић, напомињући да су, према неким статистикама, операције катаракте најчешће у људском тијелу.

Начелник Јешурић новинарима је рекла да је доласком Максимовића на чело Болнице успостављен квалитетан план унапређења рада на офталмологији, у сарадњи са доктором Мартиновићем.

Она је навела да је тај план реализован у смислу набавке најсавременије опреме и едукације љекара да самостално могу обављати операције катаракте.

"Имамо млад мотивисан тим који у сарадњи са доктором Драганом стиче нова сазнања и вјештине", рекла је Јешурићева и поручила да је циљ љекара, не само проширивање услуга, него и подизање њиховог квалитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана