Литија прошла кроз Прњавор, преломљен славски колач

Срна
Литија прошла кроз Прњавор, преломљен славски колач

ПРЊАВОР - У Прњавору је почело обиљежавање крсне славе општине Преображења Господњег и тим поводом градом је вечерас прошла литија, а у Храму Светог великомученика Георгија преломљен је славски колач.

Учесници Преображењске литије прошли су улицама Београдском, Светог Саве, Новака Пивашевића и Хиландарском, а код Споменика јунацима града служен је помен за погинуле борце у протеклом рату.

Архијерејски намјесник прњаворски протојереј ставрофор Душко Дринић рекао је Срни да је Преображење велики празник у српском народу, посебно значајан и свечан за општину Прњавор која прославља крсну славу.

Он је подсјетио да је ово осма година како Српска православна црквена општина Прњавор у сарадњи са локалном заједницом организује Преображењску литију.

“Смисао и значај литије је да кроз крсни ход и појање црквених пјесама призовемо Божији благослов на наш град, села и све становнике”, додао је Дринић.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш захвалио је Црквеној општини која је обновила одржавање литије као једне од важних манифестација у обиљежавању крсне славе општине и честитао суграђанима сутрашњу крсну славу.

Међу учесницима литије били су чланови Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” обучени у традиционалне ношње. Они су поручили да млади, али и остали суграђани треба више да учествују у оваквим догађајима и присуствују литургијама у црквама.

Поводом сутрашње славе општине у Прњавору ће у 9.00 часова биће служена литургија у Храму Светог великомученика Георгија, а парастос погинулим борцим у 11.00 часова у Спомен храму на Вучијаку, гдје ће бити и положени вијенци, односно у 12.00 часова код Спомен комплекса у Шибовској. /крај/тс/аб/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана