Лимун из Лијевча иде као алва

Милан Вујић
Лимун из Лијевча иде као алва

Градишка - Глас да Милка и Миле Поповић из села Карајзовци у Градишци узгајају јужно воће у својих преко десет пластеника прочуо се надалеко, а знатижељници свакодневно долазе на њихово имање, распитују се и купују саднице лимуна, наранџе и другог егзотичног воћа.

Поповићи, који су престали да се баве повртарством, које је најзаступљеније у Лијевче пољу, окренули су се узгоју лимуна, мандарине, клементине, грејпфрута, наранџе и другог јужног воћа, а како кажу, осим локалних купаца, највише својих садница продају у Херцеговину.

- Ово је за мене велика љубав, прву садницу лимуна сам купио за 25 марака, а онда сам себи рекао идем ја то закалемити. Како се већина калема примала, убрзо сам имао више од 2.000 садница лимуна - прича Миле Поповић, додајући да је његов лимун јако доброг рода и квалитета, а зна тежити и до 600 грама.

- Циљ ми је био да докажем да у нашим климатским условима, који се стално мијењају, са све вишим температурама, може да се узгаја јужно воће. До сада нисмо вјеровали да овдје могу рађати и смокве, а сада их има у мом пластенику - прича Поповић.

Каже да брига о јужном воћу није нимало лагана, али да се труд на крају исплати.

- Тежак је то посао, али га ја волим. У расаднику сам током цијеле године. Ипак, највеће обавезе су током јесени и зиме, јер морамо ложити ватру како се температура у пластеницима не би нити једног тренутка спустила испод нуле - поручује Поповић, који додаје да супруга и он сами раде, док током сезоне ангажује раднике за дневницу.

- Сваке сезоне запослимо пет-шест радника, који нам помажу, јер је ово велик посао. За сезону, која траје четири-пет мјесеци, радник код нас може да заради око 1.000 марака мјесечно - похвалио се Поповић.

Клима и тржиште

Поповић каже да је тржиште за јужно воће у РС загарантовано. Производњи у корист иде и повољна клима без екстремно ниских температура, због чега се овај посао, како каже, исплати.

Цијене

- 15 КМ кошта садница лимуна на имању Поповића

- 100 КМ ваља платити за већу садницу лимуна или наранџе са више плодова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана