Лијекови из природе у Семберији никад траженији

Љиљана Алексић
Лијекови из природе у Семберији никад траженији

БИЈЕЉИНА - Мед и пчелињи производи који су од давнина незаобилазни како у исхрани, тако и у изради козметике током пандемије постали су посебно тражени, па све више Сембераца окреће производњи природних препарата у кућној радиности.

Међу њима је породица Панић која се већ двадесетак година бави пчеларством на породичном имању у селу Градац надомак Бијељине.

- У почетку смо супруг и ја производили мед за властите потребе јер имамо троје дјеце. Међутим, временом смо схватили да од меда али и других пчелињих производа можемо да добијемо више, па смо почели полако да истражујему и ширимо производњу - каже Миња Панић.

Осим меда и прополис капи, Миња се одлучила и за производњу природног мелема за вишеструку намјену. Искористила је мед и љековите биљке.

- Постали смо препознатљиви по мелему за кожу “Милица”. За овај производ користимо нерафинисан восак, прополис, кантарион, невен који сами беремо и производимо на нашем имању. Све је природно и нашим рукама узгојено. Производимо тинктуре из љековитог биља. Чак и наша дјеца су укључена у процес производње. Сви имају неку своју малу улогу у настајању мелема - прича Миња.

Према њеним ријечима, мелем је испробала прво у свом домаћинству, а када су почели и други да га траже одлучили су се да га тестирају у стручној лабораторији. Доказано је да помаже код бројних здравствених проблема.

- Показао се добро код изљечења екцема на кожи, осипа, оједа, код уједа инсеката, посебно комараца. Његово главно својство је да умирује и његује кожу али се природна козметика мора чешће и дуже користити како би резултати били видљиви - наглашава Миња.

За израду мелема, крема, шампона, маски за лице, балсама за усне и других препарата највише се користе пчелињи восак, мед, прополис и матична млијеч, због обиља корисних састојака, што су, како каже Миња, знале и наше баке које су правиле козметику, користећи оно што природа даје.

- Нама је данас све то доступније, можемо путем интернета да више истражујемо и долазимо до података и рецепата - каже она.

Истиче да се у посљедњих неколико година суграђани све више окрећу природним препаратима и козметици. Како каже, у Бијељини имају доста муштерија, али је све већа потражња и из иностранства што је посебно  изражено током пандемије, а највише се траже прополис капи и мед.

Пуне руке посла има и њена суграђанка Џевдана Хамзић из Јање, која осим разних врста меда, производи и домаће сокове од руже и јабуке, те џемове.

- Завршила сам прехрамбени смјер. У струци нисам могла пронаћи посао па сам одлучила да стечена знања примијеним у пракси на свом домаћинству. У почетку је то било за наше потребе, а онда су почели и други да се распитују за моје производе, који су природни, здрави и веома укусни. Посљедњих неколико година, а посебно током пандемије све више грађана тражи спас у природи. Најтраженији су препарати за јачање имунитета, а предњаче мед и пчелињи производи - каже Џевдана, која прави сируп од меда и маслачка. Како каже бројне су његове благодети, а користи се, између осталог, за подизање имунитета.

- Одличан је и у борби против гастритиса и проблемима с јетром, бубрезима и мјехуром. Може послужити и за зарастање рана и ожиљака на кожи, а баш као и сваки мед и мед од маслачка се користи код прехладе и кашља те  се сматра лијеком за плућа. Он је потпуно природан и могу га користити и дјеца, јер се не додају штетни састојци. Суграђани га најчешће купују за лијечење кашља - испричала је Џевдана. 

Сајмови

Миња Панић каже да често учествује на сајмовима и базарима ручне радиности гдје се дружи са женама и размјењује искуства, а у разговору са грађанима долази до нових идеја.

И Џевдана Хамзић, када год јој могућности дозвољавају, излаже своје производе на сајамским и другим манифестацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана