Лидија Ножанић, млада пјесникиња из Српца: Вјештим пером шири родољубље

Дејан Јовичић
Лидија Ножанић, млада пјесникиња из Српца: Вјештим пером шири родољубље

Србац - Специјална библиотека за лијепа и слабовида лица Републике Српске обогатила је свој књижни фонд аудио пјесничком збирком "Између вјечности и тренутка" коју је у четвртак у Српцу представила млада гимназијалка из Горњих Срђевића Лидија Ножанић.

Збирка, која је урађена у аудио-формату у трајању од једног часа и дванаест минута, садржи 42 пјесме, двије рецензије и биљешку о писцу.

Директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС Желимир Радиновић каже да је Лидија ове стихове исписала са свега 16 година, додајући да је пред њом велика пјесничка каријера.

- Прије четири године покренули смо едицију "Један писац, једна књига" са циљем да књижевник лично у студију прочита своју књигу. На овај начин дјело добија додатну вриједност, јачину и изражајност, а истовремено се промовишу домаћи аутори. Поносни смо што смо имали прилику да објавимо Лидијин књижевни првенац, јер ако овако пише у младим данима, не могу ни замислити какве стихове ће стварати када сазри као пјесник - рекао је Радиновић.

Промоцији у Српцу присуствовала су слијепа и слабовида лица из Српца, Бањалуке, Градишке и Дервенте, међу којима је била и бањалучка пјесникиња Борка Тадић, која је прва у Српској снимила звучну књигу и објавила штампано издање за Специјалну библиотеку.

- Поетска збирка србачке пјесникиње добрим дијелом је посвећена љубави према отаџбини. Њено родољубље је исконско и његошевско. Иако га многи носе у себи, само одабрани могу га претворити у вјечност. Прерано је упознала патњу и успјела да у раном дјетињству избјегне замку смрти, што је описала у својим пјесмама, а на који начин је успјела да је побиједи, нека остане њена тајна - рекла је Борка.

Лидија Ножанић је показала таленат за поезију још од малих ногу, када је у седмом разреду написала своју прву пјесму.

- Родољубиве пјесме већим дијелом чине мој књижевни опус, а инспирацију посебно добијам из литерарних дјела Петра Петровића Његоша, Владислава Петковића Диса, Алексе Шантића, Милана Ракића, али и других књижевних великана - рекла је Лидија.

Ова талентована пјесникиња прошле године је освојила прво мјесто на 15. илинданским пјесничким сусретима "Прљача 2016" у Дервенти, у конкуренцији 80 пјесника из Србије, Хрватске, БиХ и Републике Српске. Освојила је и прво мјесто на литерарном конкурсу поводом 160. годишњице рођења Николе Тесле и друго мјесто на књижевном конкурсу поводом Дана РС. Тријумфовала је и на литерарном конкурсу Министарства породице, омладине и спорта РС у конкуренцији 125 радова из цијеле Српске.

Бројни таленти

Лидија Ножанић талентована је и за ликовну умјетност и слика још од малих ногу. Неколико пута је била полазник школе сликања на бардачкој колонији, а усавршила је и методу сликања православних светаца на боцама. Била је члан фолклорне секције у Ситнешима, а показала је и таленат за историју, математику и физику, освојивши награде на бројним школским такмичењима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана