Лицитације некретнина и опреме Планинског добра Невесињe као на траци, вриједност имовине се топи

Маријана Миљић
Лицитације некретнина и опреме Планинског добра Невесињe као на траци, вриједност имовине се топи

Невесиње - Стечајни управник Планинског добра "Невесиње" Борко Шупета расписао је десети јавни позив за продају имовине овог предузећа чија се вриједност константно топила и пала на свега 2,58 милиона КМ.

Вриједност некретнина Планинског добра "Невесиње" је од почетне лицитације пала за 18 одсто, а опреме за 32 процента. У десетом јавном позиву некретнине, односно земљиште и грађевински објекти, понуђени су потенцијалним купцима за 2,31 милион марака. Овај сегмент обухвата земљиште, фарме, штале, куће, мљекару и клаоницу. Већина објеката је у лошем стању и од њих су остале само рушевине.

Купци могу 24. октобра, за када је заказана јавна продаја, да купе и машине, уређаје, опрему, канцеларијски намјештај и возила чија је вриједност 258.848 марака.

- Цијена некретнина пала је за 18,5 одсто у односу на процијењену вриједност, а опреме за 32 одсто. Скупштина повјерилаца није одмах знатно спустила цијену имовине већ је она постепено падала из лицитације у лицитацију. До сада купци нису били заинтересовани за имовину Планинског добра јер смо успјели продати само дио пословне зграде за 29.000, а опреме за 160.000 КМ. Очекујемо да вриједност имовине и даље има благи пад и да продамо највећи дио до краја године. Купци се већ распитују за лицитацију која је заказана у овом мјесецу - казао је Шупета.

Пријављена потраживања повјерилаца Планинског добра "Невесиње" износе 11,90 милиона и у највећем дијелу су призната и износе 11,68 милиона КМ.

- Сва имовина је под залогом "HETA Asset Resolutionа", који је откупио потраживања бивше Хипо Алпе Адрија банке и Инвестиционо-развојне банке РС. Очекујемо да потраживања ових разлучних повјерилаца буду наплаћена у највећем проценту, а остали повјериоци који су сврстани у општи исплатни ред у незнатном износу - казао је Шупета.

Приједлог за покретање стечаја у Планинском добру "Невесиње" поднио је 2015. године директор Милорад Пикула јер је друштво три године пословало са губитком, а рачуни су му били блокирани. Стечај је отворен у у октобру 2015. године.

Радници

Борко Шупета рекао је да су обавезе према запосленима у Планинском добру "Невесиње" измирене у потпуности.

- Они су били сврстани у виши исплатни ред и исплаћена су им потраживања углавном од новца који смо добили досадашњом продајом имовине - казао је Шупета.

Имовина понуђена на продају

*2,58 милиона - укупна вриједност

*2,31 милиона - земљиште и објекти

*275.848 КМ - опрема, намјештај и возила

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана