Летом изнад Романије остварују снове

Горан Јањић
Летом изнад Романије остварују снове

СОКОЛАЦ - Чланови соколачког Аероклуба “Соко” испуњавају дјечије снове авантуристима који маштају да се вину међу облаке, а онима који се плаше летења и висине помажу да преброде тај страх.

Један од чланова овог аероклуба Мирослав Видојевић истакао је да је прије почетка сезоне летења на Романији припремљена полетно-слетна стаза за ултралаке летјелице на Гласиначком пољу. Поред ове стазе, удаљене 200 метара од магистралног пута Сарајево - Рогатица, постављена је и камп кућица која служи као привремена просторија клуба на терену. Иако се на овом простору лети првенствено из љубави, чланови “Сокола” желе ову лијепу причу да подигну и на виши ниво.

- Клуб тренутно располаже са два моторна змаја, шест слободних и четири моторна параглајдера, а радијус њиховог кретања је до 200 километара - каже Видојевић.

Додаје да је највише заинтересованих за лет моторним змајем са два сједишта.

- Тим змајем управља пилот и инструктор моторног змајарства и он је веома безбједна летјелица у категорији ултралаких. При повољним метеоролошким условима дневно урадимо од десет до двадесет “тура” са заинтересованима. Људи који долазе најчешће желе да испуне дјечије снове да лете или једноставно да се суоче са страхом од летења и висине - наглашава Видојевић.

Од додаје и да моторни змај посједује падобран који спушта летјелицу са посадом у случају уласка у неповољне метеоролошке услове или великих оштећења на конструкцији.

Предсједник Аероклуба “Соко” и конструктор лаких авиона Братислав Перић сам је конструисао неколико моторних змајева, а каже да је по одговарајуће дијелове ишао чак до Шведске.

Истиче да ће фокус у наредном периоду бити проналазак просторија клуба и изградња хангара за смјештај летјелица и опреме.

- Тај хангар би могао бити и скромнијих димензија за барем три летјелице моторног змаја или ултралаког авиона. Тиме би се услови и вријеме проведено у ваздуху још више продужили - каже он.

Како каже предсједник Скупштине “Сокола” и један од оператора летјелишта “Гласинац” Саша Станар, поред хангара и просторија, још једна од битних ствари коју желе да ураде ове године јесте регистрација полетишта, у чему имају и подршку локалне заједнице.- Прикупљамо потребну документацију, сагласност општине за коришћење терена за полетиште смо добили, а чекамо и усаглашавање између Дирекције за цивилну авијацију и Дирекције за пружање ваздухопловних услуга БиХ и надамо се да ћемо полетиште регистровати до краја текуће године - наводи Станар.

Он додаје и да су оснивачи Аероклуба “Соко” заљубљеници у летење, те настоје да овај спорт заживи у овој регији, а да летјелиште постане мјесто окупљања младих јер, како каже, није много потребно да човјек заволи висине.

- Романијска регија има све услове да омогући људима ужитак у летењу ултралаким летјелицама, моторним змајем или моторним и слободним параглајдерима. Све младе који испуњавају одређене здравствене услове можемо упутити у званичне центре за обучавање и пружити сву потребну помоћ при едукацији - закључује Станар.

Подршка општине

Велику подршку ентузијасти окупљени у клубу “Соко” добијају и од локалне заједнице, а начелник Сокоца Милован Бјелица каже да је општина кандидовала простор Гласиначког поља у склопу пројекта Владе Српске у вези са изградњом неколико хелиодрома на простору Српске.

- Аероклуб “Соко” учествовао је у изради стратегије развоја туризма општине, који је један од приоритета за развој Сокоца. Поред туризма, дрвне индустрије и пољопривреде, наш циљ је и здрава животна средина, очување природног богатства и културно-историјског насљеђа, због чега и подржавамо рад овог клуба - каже Бјелица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана