Легендарни Обрад Ђуровић пропустио пољубац Монике Белучи, али добија парк

Сретен Митровић
Легендарни Обрад Ђуровић пропустио пољубац Монике Белучи, али добија парк

Рогатица - Двориште рогатичког Дома за старија лица "Сунце" оплеменила је млада липа, засађена у част некадашњем станару ове установе, соколачкој легенди Обраду Ђуровићу.

Идеју његових кћери са одушевљењем је прихватило руководство дома, под чијим окриљем је Ђуровић провео посљедње дане свог 86 љета дугог и занимљивог живота, гдје је преминуо на Божић, 7. јануара, ове године. Станари дома радо се присјећају овог бившег учитеља који је пуним срцем бесједио о својим ђацима са Романије, али и филмским улогама на које је посебно био поносан. Таленат овог старине није оставио равнодушним ни прослављеног режисера Емира Кустурицу, који је Ђуровићу повјерио двије значајне улоге у филмовима "Живот је чудо" и "Завет".

- С обзиром на то да је волио природу и стољетна стабла шума Романије, одлучили смо да засадимо липу као једну врсту споменика нашем оцу, али и у знак захвалности особљу Дома "Сунце" за пажњу која му је пружена током његовог боравка у овој кући - рекле су Ђуровићеве кћерке Милена Ђуровић-Рудеж и Јелена Ђуровић, које су због овог чина и шестомјесечног помена оцу допутовале из Данске.

Част да засади дрво сјећања имао је Обрадов унук Лука Рудеж, ученик завршног разреда математичко-музичке гимназије, који је јуче напунио 18 година. 

- Ово ми је најљепши поклон за пунољетство. Пуно сам волио деду и знам да је деда волио мене - казао је Лука.

Гесту Ђуровићевих ћерки и унука обрадовали су се и у Дому "Сунце", чији директор Радомир Ћућула каже да је ово први овакав поклон.

- Липа која ниче у нашем дворишту служиће нам као трајно сјећање на чика Обрада и његове мудре мисли које је преносио на сваког с ким је разговарао, озбиљно или у шали - рекао је Ћућула.

Обрада ће помињати у Дому, додао је Ћућула, и по томе што је од управе тражио да из здравствених разлога изда писмену наредбу којом ће свим штићеницима бити забрањено да држе ногу преко ноге.

- У Дому ће остати упамћено и то да је за вријеме снимања филма "На млијечном путу" Обрад тражио да му ангажујемо такси како би отишао у Требиње да види Кустурицу и да у његовом присуству пољуби Монику Белучи - рекао је Ћућула са смијешком.

Међутим, ова жеља остала је неостварена, јер су љекари процијенили да времешни романтичар не би добро поднио пут. Жеља овог занимљивог човјека била је да у оквиру дома подигну велики парк са пуно растиња и хладовине.

- Ово што смо данас урадили са садњом липе нека буде почетак испуњења те његове жеље - казао је Радомир Ћућула.

Да чика Обрад, како су га звали млади, свој живот није проћердао, доказ су генерације задовољних ђака, филмске улоге, али и двије куће које је иза себе оставио. Ипак, Ђуровићев највећи успјех су његове кћерке којима је пренио љубав према умјетности.

Милена Рудеж, по жељи оца, је архитекта, али је позната и као књижевница. Објавила је четири збирке пјесама и поносна је власница "Кочићевог пера" за збирку "Свијет иза стакла".

- Посебно мјесто у мом срцу заузима посљедња књига "Лица и градови" коју сам посветила оцу и родном крају - казала је Рудежова која је са данског на српски језик превела 14 књига.

И млађа Обрадова кћерка је успјешна у сфери умјетности. Завршила је музичку академију и ради као професор виолончела те обучава младе, углавном Данце.

Мудри старац Вујан

У филму "Живот је чудо" Обрад Ђуровић је играо лик мудрог старца Вујана. Говорећи о својим филмским успјесима, за "Глас Српске" је својевремено изјавио да је глумом почео да се бави под старе дане. Тада је испричао да је у филму "Завет" глумио старца који је на крају требало да се објеси.

- Та замисао великог режисера није прошла, јер сам јој се, осјетивши да је дио филма у ком сам глумио моја биографија, супротставио. Завјетовао сам се да ћу остати жив. И остао сам, јер никад нисам ни помислио на, не дај Боже, самоубиство - зборио је Ђуровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана