Ледом почела сезона одбране од града

Анита Јанковић
Ледом почела сезона одбране од града

Бањалука - Сезона одбране од града у Српској званично почиње данас, а отворио ју је лед величине ораха, који је јуче падао на подручју Градишке дуже од 20 минута.

Крупан град, према првим информацијама, није задао већу штету пољопривредним добрима, воћњаци у Поткозарју нису оштећени, а мања штета евидентирана је у Гашници и на подручју Лакташа.

У предузећу "Противградне превентиве РС" кажу да су све припреме за почетак сезоне завршене те да је техничка екипа предузећа прегледала и ремонтовала комплетну опрему.

- Набавили смо 390 противградних ракета и у сезону улазимо са 1.700 комада, односно 8,3 ракете по једној противградној станици. Планирамо набавку још 600 ракета да бисмо имали 11 ракета по станици - рекао је портпарол "Противградне превентиве РС" Тихомир Дејановић.

Он је истакао да предузеће муку мучи са слабом наплатом од пољопривредника, који за заштиту од града треба да плаћају 1,8 КМ по хектару обрадивог земљишта, те да је у протекле двије године степен наплате био тек око 15 одсто.

- Лани смо од ратара наплатили свега 30.000 КМ, а цијена једне противградне ракете је 600 марака - прича Дејановић и додаје да Лопаре и Србац нису измирили своје обавезе за 2015. годину, те да заједно дугују 31.600 КМ.

У РС су 24 локалне заједнице покривене противградном заштитом, а уговоре за ову годину још нису обновили Добој, Брод, Лопаре и Србац.

- Бранимо око милион хектара све од Приједора, Поткозарја, Лијевче поља, Посавине, Семберије до Подриња. Прошле године смо испалили 750 ракета, а граду је највише изложено подручје око ушћа ријеке Дрине у Саву - каже Дејановић.

Србачки ратари не треба да страхују да ће њихови усјеви остати без противградне заштите, јер начелник општине Драго Ћирић каже да ће уговор о заштити потписати.

- Потписаћемо уговор чим нам га доставе. Прије неколико дана смо им уплатили 2.000 КМ и дугујемо им још 7.000, а и то ћемо исплатити веома брзо - прича Ћирић.

Предсједник Удружења повртара РС Бране Мастало каже да су пољопривредници незадовољни радом противградних станица, те да им лед сваке године направи велику штету.

- Лани, у мају на подручју лакташке општине лед се могао лопатом гртати и све је стукао, затим у августу, када су културе биле у пуном роду. Та противградна заштита нема никаквог ефекта, не вјерујем у њихову спремност. Повртари, ратари, воћари сви су огорчени - категоричан је Мастало.

Воћар из Теслића Драгомир Павловић с ледом бије битке готово сваке године.

- Узгајам малине, које су веома осјетљиве и 2014. године сам у вријеме бербе у два-три наврата имао штету од града. Наша општина није укључена у систем одбране па размишљам да набавим противградне мреже, али су много скупе - рекао је Павловић.

Министарство

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде кажу да би противградне станице требало да располажу са 15 ракета, да би могле ефикасно дјеловати у разбијању облака током олује.

- Имајући у виду сталну промјену климе и све већу нестабилност треба да обезбиједимо бар 12 ракета по станици. Министарство ће за набавку 1.100 комада обезбиједити 660.000 КМ - каже портпарол Министарства Александар Мацановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана