Лазарице игром и пјесмом растјерале облаке изнад Бијељине

Срна
Лазарице игром и пјесмом растјерале облаке изнад Бијељине

БИЈЕЉИНА - Чланице Српског културног и умјетничког друштва “Семберија” данас су као лазарице својом ношњом, игром и пјесмом растјерале облаке изнад Бијељине и пожељеле да ова година буде родна и плодна.

Лазарица Јована Барбу рекла је да грађани, када виде лазарице, кажу да су оне вјесници прољећа и доласка љепшег времена.

“Јутрос је падала киша када смо дошле на трг, а када смо запјевале и заиграле - изгријало је сунце. Играле смо и испред цркве и библиотеке”, изјавила је Барбу новинарима.

Градоначелник Љубиша Петровић пожелио је, као и лазарице, да ова година буде родна.

“Лазарице су ту да играју одвајкада. То је наш стари обичај и задовољство нам је да га поштујемо”, навео је Петровић.

Наступу лазарица присуствовала је и организована група туриста из Београда, њих седамдесетак, који су на препоруку Туристичке организације Бијељина баш данас посјетили град.

За игру лазарица, које својом појавом донесу посебну живост, био је заинтересован велики број и малих и великих суграђана.

Вјерује се да лазарице обредним поворкама, игром и пјесмом пред кућама домаћина призивају добар род усјева, као и здравље укућана и стоке.

Српска православна црква прославља данас Лазареву суботу, успомену на посљедње Христово чудо пред Страсну седмицу, смрт и васкрсење.

Лазарева субота и Врбица увијек се славе у шестој недјељи Часног поста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана