Латиновић: Рационално кориштење болничких капацитета у борби против ковида

ГС
Латиновић: Рационално кориштење болничких капацитета у борби против ковида

БИЈЕЉИНА - Послије шест мјесеци искуства у борби против пандемије изазване вирусом корона здравствени систем у Републици Српској сагледава позитивна и негативна искуства да би што спремније дочекали период када ће се појавити и сезонске вирусне инфекције које ће бити додатно оптерећење за здравствене установе, изјавио је помоћник министра здравља и социјалне заштите Милан Латиновић.

"Жеља је да сачувамо здравствене капацитете и да их употребимо максимано рационално, зато што очекујемо да ће бити значајнији број пацијената", рекао је он након регионалног састанка у Болници "Свети врачеви" у Бијељини.

Латиновић је рекао да што већи број дијагностичких процедура, као што су лабораторија и рендген, пацијентима треба урадити унутар домова здравља и практично их лијечити на нивоу примарне здравствене заштите, тако да они којима буде требала хоспитализација дођу већ припремљени у болнице.

"Желимо да размијенимо искуства са здравственим радницима о начину лијечења и смјерницама које је урадио тим министра здравља, који прати смјернице лијечења у земљама у окружењу и Свјетске здравствене организације, како би пацијенти у свим болницама у Републици Српској били третирани по истим смјерницама и добили адекватан терапијски третман", истакао је Латиновић.

Наводећи да посебан изазов представља почетак школске године, он је рекао да ће бити уложени значајни напори унутар образовног и здравственог система да се одговори тим потребама.

"Сви наши домови здравља већ имају разрађене планове пред почетак школске године и посебне амбуланте у којима ће моћи збрињавати дјецу која буду имала одређене симптоме, као што је повишена температура", навео је Латиновић.

Он је изразио наду да ће кроз координирану активност, уз међусобну подршку, размјену информација и кадра здравствени систем Републике Српске успјети да одговори свим изазовима који се настављају када је ријеч о пандемији.

"У организацији Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске регионални састанци здравствених установа одржани су у Бањалуци, Источном Сарајеву и данас у Бијељини и до сада су препознати проблеми који се тичу организације у неким болницама, односно потреба да се повећају капацитети за смјештај обољелих", навео је Латиновић.

Према његовим ријечима, планирано је повећање капацитета у Бањалуци, који може да подржи болнице у Приједору и Градишци, у Бијељини - за подршку болници у Зворнику, те Фочи, за подршку болницама у Требињу, Невесињу и Источном Сарајеву.

"Радимо на томе да се среде простори и набави додатна медицинска опрема јер показао се проблем у домовима здравља, нарочито ако покривају и одређене домове за смјештај старих лица, да је потребно обезбиједити мобилне дијагностичке апарате, рендген и ултразвук и на томе се ради", рекао је Латиновић.

Како каже, посебна брига води се о здравственим радницима који су значајно заморени у претходном периоду, неки су били и заражени, а жеља је да се подијеле искуства Клиничког болничког центра у лијечењу тежих пацијената и да се размјењују искуства са другим болницама.

"Кроз реализацију пројеката које имамо договорене са Свјетском банком, највећи дио ових послова ћемо успјети покрити", додао је Латиновић.

Вршилац дужности директора бијељинске болнице Златко Максимовић рекао је новинарима да су на састанку учествовали директори болница у Бијељини и Зворнику и домова здравља Бијељина, Лопаре, Угљевик, Зворник, Братунац, Милићи, Шековићи, Власеница и Сребреница, а једна од тема била је примјена протокола у дијагностиковању и лијечењу обољелих од ковида 19.

"Имамо изузетно висок степен сагласности везано за све протоколе са циљем боље комуникације и већег степена задовољства пацијената и сви се спремамо за оно што нас, по најавама, очекује за мјесец, два, када се деси сезонски грип и када очекујемо и појачане ковид 19 и већи прилив у бијељинску болницу", најавио је Максимовић.

Он је рекао да ће здравство у регији, уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите, дати све од себе да што боље и спремније дочека ту ситуацију и да је у току реконструкција старе зграде гинекологије за проширење ковид болнице, гдје се опрема и друга операциона сала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана