Лаловић: У Одјељењу за слијепе и слабовиде 2.030 аудио-издања

Срна
Лаловић: У Одјељењу за слијепе и слабовиде 2.030 аудио-издања

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Руководилац Одјељења за слијепа и слабовида лица у Матичној библиотеци Источно Сарајево Весна Лаловић изјавила је Срни да тренутно располажу са фондом од 2.030 аудио-издања књига, 35 Брајевих, а имају око 150 чланова.

Лаловићева је рекла да је вирус корона утицао на рад Одјељења, али су ипак успјели да реализују одређене активности, првенствено када је ријеч о снимању аудио-књига.

Према њеним ријечима, у Одјељење долазе и људи који немају проблем да видом, али радо користе аудио-издања књига.

“Прошле године смо издали десет наслова, а ове већ до сада седам нових наслова. Било је и размјена са другим библиотекама из Србије”, истакла је Лаловићева.

Она је истакла да, када је ријеч о кориштењу говорних програма за телефоне и рачунаре, организују радионице, а такође могућ је и индивидуални рад са грађанима који се њој обрате за помоћ.

Према њеним ријечима, има активних чланова, али и оних пасивних, те додаје да је у свему најважније код особа са било којим инвалидитетом да имају позитивно размишљање и здраву психу.

“Морају да знају да се носе са свим проблемима, изазовима кроз живот, колико год да је тешко. Морамо да се боримо, трудимо, едукујемо. Увијек нешто читам, ту су телефони са говорним програмима, рачунари и увијек има нешто ново да се научи”, истакла је Лаловићева.

Она је нагласила да да је свакодневна едукација неопходна, али и психичка активност.

Лаловићева је напоменула да је све више радионица које су организују у онлајн формату, па је неопходно да учесници и за то прођу одређене радионице.

Она је истакла да добру сарадњу имају са библиотеком за слијепе и слабовиде из Србије, Црне Горе, као и са Бањалуком, те да редовно размјењују књиге.

Лаловићева сматра да је неопходно јавно реаговати и указивати на недостатке када је ријеч о архитектонским баријерама.

“У Источном Сарајеву је мало урађено по том питању. Недостају нам рампе за прилаз различитим установама и институцијама, стамбеним зградама, звучни семафори и много тога”, истакла је Лаловићева.

Она је навала и примјер када је слијепој особи онемогућено у банци да се потпише факсимилом, јер је непоходно да се потпише ручно.

“Има нас мало који се тако можемо потписати. Неопходно је тражити да се таквим лицима омогући да се потпишу електронски, Брајевим писмом или на неки други лакши, практичнији начин за нас”, истакла је Лаловићева.

Лаловићева, која је доста самостална у обављању свакодневних обавеза и код куће и на послу, истакла је да никада не замјера некоме на било чему, јер је свјесна да постоје бројне предрасуде у друштву према слијепим и слабовидим лицима, те особама са инвалидитетом, сматрајући да то људи често раде из незнања.

Она је указала да би друштво требало да посматра особе са инвалидитетом једнако као и све друге људе - кроз стваралаштво, као особе које се школују, имају породице, које могу да раде, а не искључиво кроз призму инвалидитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана