Лакташи : Радионице чувају старе занате

Ж. К.
Лакташи : Радионице чувају старе занате

Лакташи - Туристичка организација општине Лакташи организовала је, у оквиру пројекта “Опанчарство - развој кућне радиности кроз очување старих заната”, едукативне радионице на којима се полазници обучавају за бављење опанчарским занатом.

Ријеч је о несвакидашњем пројекту покренутом ради очувања традиционалних и културних вриједности народа са ових простора, а занимљиве радионице одржавају се три пута седмично у периоду од 15 до 19 часова.

Израда опанака, традиционалног симбола фолклора српског народа, је готово заборављен занат па је његова ревитализација посебна вриједност овог пројекта.

Из лакташке туристичке организације кажу да ће пројекат створити услове за каснију производњу опанка у форми обуће или сувенира те да су резултати већ видљиви.

До сада је одржано 11 од 16 радионица, а преосталих пет биће организовано до 24. априла када ће у просторијама лакташке Туристичке организације бити организована завршна изложба и додјела сертификата учесницима.

Пројекат дијелом суфинансира Краљевина Шведска из средстава развојног фонда пројекта CREDO Крајина, а реализују га Агенција за развој предузећа EDA из Бањалуке, Удружење за развој NERDA из Тузле и Удружење жена “Осмијех жене” из Лакташа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана