Лакташанина Милана Балабана eкономску историју Балкана има у малом прсту

Дејан Јовичић
Лакташанина Милана Балабана eкономску историју Балкана има у малом прсту

Лакташи - Магистар историје из Лакташа Милан Балабан освојио је награду за најбољи научноистраживачки рад из области економске историје Балкана под називом "Југословенско-чехословачки економски односи од 1918. до 1938. године".

Ово признање освојио је на конкурсу Центра за либерално-демократске студије и Издавачке куће "Архипелаг", а повеља и 2.000 евра биће му уручени крајем јуна на свечаности у Београду.

Балабан је у Бањалуци завршио студије на Катедри за историју Филозофског факултета, гдје је радио као виши асистент. Магистарске и постдипломске студије из области Европске политике завршио је у Чешкој. Докторске студије уписао је на Масариковом универзитету у Брну, а докторску тезу би требало да одбрани у овом мјесецу, након чега ће стећи титулу доктора наука.

- Послије завршетка основних студија у Бањалуци, тражио сам могућност даљег школовања у иностранству. Пријавио сам се за више стипендија, али је први позитиван одговор стигао из Чешке. И нисам погријешио, јер су услови за научни рад тамо немјерљиво бољи - каже Балабан.

Тема југословенско-чехословачких економских односа у периоду између два свјетска рата заинтересовала га је, јер није систематски обрађивана.

- Чехословачка је била међу најважнијим југословенским савезницима и ове двије земље су заједно са Румунијом оформиле савез Мала антанта, који је готово двије деценије био кичма версајског мировног система у источној Европи. Чехословачка је тада била међу најзначајнијим економским партнерима Југославије и заузимала је друго мјесто по извозу и увозу - наведено је у Балабановом раду који би требало да буде објављен у форми књиге.

Овај Лакташанин тренутно ради у Информационом центру "Бата" у чешком Злину, који се бави историјом једног од највећих свјетских произвођача обуће. Завршио је истраживање у Хрватској, Србији, Холандији, Швајцарској и Француској, а до краја ове године ће обићи Енглеску и Пољску, након чега креће и на друге континенте.

Ипак, Балабанови планови су у вези са Чешком у којој планира да се усавршава на пољу економске историје.

- Ова земља ми о том питању нуди много боље услове. Да би се промијенила клима и да би млади људи остајали у РС и БиХ, потребно је урадити дубоке структуралне реформе у друштву. Неопходно је обавити знатне реформе у области образовања и науке, који би нас приближили свјетским токовима - истиче Балабан.

Награда

Међу члановима жирија који је наградио Балабанов рад био је и професор на Постдипломском центру Универзитета у Њујорку Бранко Милановић. Награда је замишљена као подстицај новој генерацији истраживача у области економске историје Балкана, почев од античког доба закључно са крајем 20. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана