Лакши живот у Рогатици уз воду и асфалт

Сретен Митровић
Лакши живот у Рогатици уз воду и асфалт

РОГАТИЦА - Ново рухо подручне школе, асфалтирани путеви те квалитетније снабдијевање водом за стотине потрошача у Рогатици резултат су пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”.

Наиме, општина Рогатица једна је од 41 локалне заједнице у БиХ које учествују у реализацији овог пројекта кога заједнички финансирају владе Швајцарске и Шведске, а реализује Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

- До сада је у Рогатици из овог великог пројекта са властитим учешћем у цијелости реализована прва фаза, а при крају је и друга - рекао је начелник општине Милорад Јагодић.

Током прве фазе, наглашава он, у згради старе гимназије отворен је друштвени центар у којем                                                                                                                                         се представници мјесних заједница окупљају, друже, умрежавају, сарађују, учествују у доношењу одлука, уче и развијају себе и своје заједнице као битну улогу за укупан развој друштва.

У другој фази пројекта учествују мјесне заједнице Борике, Месићи, Пљешевица, Рогатица 1 и Рогатица 2.

Јагодић објашњава да је захваљујући овом пројекту подручна основна школа на Борикама добила нову фасаду, прозоре и врата, док је у Месићима реконструисан главни водовод Кланац у дужини од 2.892 метра којим се, након постављања нових водоводних цијеви и пратеће инфраструктуре, рјешава проблем снабдијевања питком водом највећег дијела подручја цијеле мјесне заједнице.

Вода са Кланца средствима мјештана доведена је у Месиће и околна села 1989. године, али су водовод уништили зуб времена и ратна дејства.

- У мјесној заједници Пљешевица асфалтирано је 200 метара локалног пута Ћемановићи - мост на Ракитници који је у неку руку “капија” на улазу у Рогатицу. У Живаљевини као дијелу мјесне заједнице Рогатица 1 такође је била у центру пажње вода као дугогодишњи проблем овог насеља, а полагањем око 1.900 метара нових водоводних цијеви Живаљевина се прикључује на градски водовод и захваљујући томе ће ово насеље добити довољно воде за пиће и остале потребе - објашњава Јагодић.

Мјесна заједница Рогатица 2 из овог пројекта добила је аутоматску регулацију хлора у систему водоснабдијевања Рогатице као урбаног насеља и регулацију скупљања чврстог отпада у заштићеној водоводној зони.

- Кад се све сабере, за рјешавање значајних питања из свакодневних животних потреба Рогатичана утрошено је око 170.000 марака. У томе је 65.000 учешће буџета општине, али је то био повод да носилац цијелог пројекта награди Рогатицу средствима за један мањи потпројекат - наглашава Јагодић.

Наиме, прихваћен је пројекат санације дијела саобраћајнице у насељу Центар која пролази поред вртића “Бамби”. Вриједност пројекта износила је 43.000 марака, од чега је учешће општине 16.000 КМ, а радници “Романијапутева” из Сокоца радове су извели у рекордном времену, за три дана. Посљедњи метри асфалта положени су 1. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана