Лакета: Херцеговци се придржавали мјера против ширења вируса корона

Срна
Лакета: Херцеговци се придржавали мјера против ширења вируса корона

ТРЕБИЊЕ - Начелник Полицијске управе Требиње Синиша Лакета стање безбједности на подручју ове управе оцијенио је као задовољавајуће, истакавши да су се грађани придржавали мјера које је донио Републички штаб за ванредне ситуације, као и локални штабови у Српској с циљем спречавања ширења вируса корона.

Лакета је на конференцији за новинаре рекао да су полицијски службеници успјели да се изборе са свим изазовима које је донијело ванредно стање.

Он је навео да се највећи број прекршаја који је евидентиран у ванредном стању односи на кршење полицијског часа и окупљање у већим групама.

Кад је ријеч о мигрантима, Лакета је истакао да је њихово кретање сведено на минимум након затварања граница због појаве вируса корона, те због појачаног присуства полиције на илегалним прелазима.

Он је позвао све грађане да се придржавају свих прописаних мјера спречавања ширења вируса корона, нарочито ношења заштитне маске и држања физичке дистанце.

Начелник Сектора полиције Полицијске управе Требиње Петар Козјак рекао је да је у априлу евидентирано 96 нарушавања јавног реда и мира у којима су почињена 203 прекршаја, што је за 178 прекршаја више у односу на исти мјесец претходне године.

"Узимајући у обзир да у претходној години није почињен ниједан прекршај који се односи на ограничење кретања на одређеном простору, као и пропуштање обавезе бриге о малољетнику, због малољетника који су кршили полицијски час у априлу ове године почињено је 186 ових прекршаја и може се закључити да је повећање броја нарушавања јавног реда и мира у директној вези са мјерама предузетим на сузбијању ширења болести изазване вирусом корона", указао је Козјак.

Козјак је навео да је на подручју Требиња евидентирано 106 прекршаја, Невесиња 49 прекршаја, у Билећи 19, Гацку 18, док је на подручју Љубиња евидентирано 11 прекршаја против јавног реда и мира.

"Највише почињених прекршаја односи се на ограничење кретања на одређеном простору, 180 прекршаја, а затим туча и физички напад - седам прекршаја и пропуштање обавезе бриге о малољетнику шест прекршаја", рекао је Козјак.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Козјак каже да се у овом периоду догодило 20 саобраћајних незгода од којих је у пет било седам лакше повријеђених лица, а у 15 мање материјалне штете на возилима, што је мање за 12 незгода или 37,5 одсто него у истом периоду прошле године.

"Из саобраћаја је искључено 37 возача од којих су 14 због вожње под утицајем алкохола и два због вожње под утицајем наркотичких средстава", рекао је Козјак.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Требиње Бојан Дабић навео је да је у априлу евидентирано 12 кривичних дјела.

Он је навео да се на општи криминалитет односи девет кривичних дјела, што је за 43 одсто мање у односу на исти период прошле године, на привредни криминалитет два кривична дјела, што је више за 100 одсто у односу на упоредни период и једно кривично дјело из области безбједности саобраћаја, што је за 50 одсто мање у односу на упоредни период.

Дабић је рекао да је Полицијска станица Билећа расвијетлила и документовала кривично дјело тешка крађа које је почињено прошле године и против једног лица поднијела допуну извјештаја о почињеном кривичном дјелу.

"Кривично дјело је почињено на штету једне старије особе којом приликом је осумњичено лице лажно се представљајући као радник Водовода ушло у стан и на дрзак начин из једне просторије отуђило коверту у којој се налазило 12.000 КМ", рекао је Дабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана