Лајић: Женско предузетништво веома развијено у Српској

Срна
Foto: СРНА

БИЈЕЉИНА - Помоћник министра привреде и предузетништва Републике Српске Рајко Лајић изјавио је да је женско предузетништво у Српској веома развијено, о чему свједочи и чињеница да се на данашњој конференцији и сајму у Бијељини представља више од 100 жена предузетника.

Он је навео да конкретних статистичких показатеља сада немају, али да су резултати предузетника видљиви и да се контакти брзо остварују, што је веома важно.

"Контакти и сарадња са другим предузетницима из региона се шире, те имамо могућност да промовишемо добре пословне примјере и, евентуалну, будућу сарадњу ових жена предузетника", рекао је Лајић новинарима у Етно селу "Станишићи" гдје се одржавају Четврта конференција и Други сајам предузетништва у Републици Српској.

 Лајић је напоменуо да се све мјере подстицаја који постоје у овој бранши односе и на жене предузетнике у Републици Српској, а важе од марта ове године.

Према његовим ријечима, пандемија вируса корона је подстакла предузетнике да се активирају и укључе у овакве конференције и сајмове, као што је подстакла и Министарство привреде и предузетништва на промоцију рада предузетника, а све како би постигли што успјешнију пословну сарадњу са привредницима Српске, а они са регионом и шире.

Лајић је рекао да су међу привредницима најзаступљенији фризери и произвођачи козметичких производа, додајући да је широк дијапазон тих области, што показује и данашњи сајам.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да су конференција и Сајам жена предузетника, којих је тридесетак изложило своје производе у сали хотела "Москва", прилика да се разговара о мјерама које су до сада предузете када је ријеч о женском предузетништву, али и да се сагледају могућности за будућу подршку.

"Град Бијељина има више од 2.000 предузетника. Тренд раста броја предузетника настављен је и у овој години, а град је издвајао буџетска средства за ублажавање посљедица пандемије вируса корона", навео је Петровић.

Он је навео да ће расподјела 200.000 КМ почети након доношења скупштинске одлуке, од чега је 130.000 КМ предвиђено за подстицај самозапошљавању, а уговори ће бити потписани наредне седмице. "Подстицајем за 21 новог предузетника и додјелом средстава од 6.000 КМ по предузетнику желимо да дамо добру стартну основу и да им пружимо могућност да се осамостале", рекао је Петровић новинарима и додао да ће овакав вид подршке бити редован и неће изостати ни наредне године.

Привредна комора Републике Српске и Министарство привреде и предузетништва, уз подршку Џендер центра Владе Српске и пројекта "ФИГАП два" организовали су данас Четврту конференцију и други Сајам предузетништва у Републици Српској у Етно-селу "Станишићи" код Бијељине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана