Квалитетније снабдијевање струјом за 1.200 потрошача

Снежана Тасић
Квалитетније снабдијевање струјом за 1.200 потрошача

НОВИ ГРАД - Предузеће “Електрокрајина” а.д. Бањалука интензивирало је велики пројекат модернизације електродистрибутивне мреже, вриједан 30 милиона КМ, у оквиру којег је квалитетније снабдијевање електричном енергијом добило 1.200 потрошача на подручју Новог Града.

Портпарол предузећа Предраг Клинцов је потврдио да је ријеч о пројекту који траје три године и одвија се у двије фазе, а новац за тај посао обезбијеђен је кредитом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

- Прва фаза подразумијева постављање нових бетонских стубова на средњонапонској далеководној и нисконапонској мрежи, развлачење и постављање каблова, а у другој фази слиједи измјештање мјерних мјеста из објеката потрошње и увођење даљинског очитавања електричне енергије инсталирањем дигиталних електронских бројила - истакао је Клинцов.

Он је додао да је на подручју Новог Града завршен први корак и да је постављено 530 нових бетонских, умјесто старих дрвених стубова.

- Те активности завршене су на подручју насеља Урије, трафо-подручју Унска обала, комплетном подручју Буљука и Благаја, те у дијеловима насеља Јабланица и Мала Крупска Рујишка, а обухваћено је 20 километара нисконапонске мреже - нагласио је Клинцов.

Према његовим ријечима, циљ пројекта је обезбјеђење квалитетније испоруке електричне енергије купцима, повећање ефикасности обрачуна и наплате електричне енергије, те смањење дистрибутивних губитака предузећа.

Технички руководилац Радне јединице Нови Град Игор Цветојевић изјавио је да ће квалитетније и поузданије снабдијевање струјом много значити за мјештане ове општине.

- Обухваћене су реконструкције нисконапонских мрежа које су биле у веома лошем стању, тако да је ријеч о обнови комплетних трафо-подручја. Самим тим имаћемо мање кварова, а када буде омогућено даљинско очитавање, нашим радницима ће бити олакшан посао - истакао је Цветојевић.

На територији ове локалне заједнице предвиђена је реконструкција шест средњонапонских далековода и 23 нисконапонске мреже. Вриједност тих радова је око 1,2 милиона марака. 

 

6
средњонапонских 
далековода улази у 
реконструкцију

23 
нисконапонске мреже
биће обухваћене
реконструкцијом

530 
бетонских стубова 
постављено 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана