Квалитетнија испорука струје за хиљаде купаца

Анита Јанковић-Речевић
Квалитетнија испорука струје за хиљаде купаца

Бањалука - Предузеће “Електрокрајина” Бањалука започело је реализацију великог трогодишњег пројекта модернизације дистрибутивне мреже укупне вриједности од скоро 30 милиона КМ.

У “Електрокрајини” наводе да пројекат у првој фази предвиђа реконструкцију постојеће и изградњу нове мреже за више десетина хиљада купаца на подручју свих радних јединица, док је у другој фази предвиђено измјештање мјерних мјеста из објеката потрошње и уградња бројила са даљинским очитавањем потрошње.

Циљ пројекта је обезбјеђење квалитетније испоруке електричне енергије за домаћинства и привреду, повећање ефикасности обрачуна и наплате електричне енергије, те значајно смањење дистрибутивних губитака предузећа.

Портпарол “Електрокрајине” Предраг Клинцов рекао је да се тренутно врши замјена стубова и постављање проводника на више далеководних праваца и нисконапонској мрежи у Градишци, Новом Граду, Шипову и Прњавору. Он је истакао да је у Новом Граду до сада реконструисано 20 километара нисконапонске мреже са усађених 530 нових стубова. 

- У тој општини смо обезбиједили квалитетније снабдијевање градског насеља Урије и трафо-подручја Уска обала, као и комплетних подручја Благаја и Буљука, те дијела Јабланице и Мале Крупске Рујишке са укупно 1.200 купаца - казао је Клинцов.

Према његовим ријечима, на подручју Градишке изводе се обимни радови реконструкције у рејону Ламинаца, Берека, Подградаца и Трошеља и обухватају више од 5.300 потрошача, што је само дио инвестиционог плана предвиђеног за тај град.

Санација и реконструкција мреже започела је и у општини Шипово, гдје ће постепено, по фазама, бити обухваћена два далеководна правца и осам нисконапонских трафо-подручја са близу 700 купаца.

- Санација ће обухватити далеководне трасе Чуклић - Натпоље и Шипово - Мујџићи - Стројице, те трафо-подручја Бабићи, Соколац - Малиновићи, Старо Шипово, Основна школа, Расадник, Олићи, Ступна и Извор Пливе - прецизирао је Клинцов и додао да ће у Шипову до краја октобра бити завршен и претходни вишегодишњи инвестициони пројекат у оквиру којег је извршена реконструкција мреже и измјештање мјерних мјеста за више од 1.200 потрошача који су добили далеко стабилније и поузданије напајање електричном енергијом. 

 

Потрошачи

“Електрокрајина” Бањалука је највеће електродистрибутивно предузеће у Републици Српској. Електричном енергијом снабдијева више од 250.000 купаца на подручју три града и 18 општина крајишке регије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана