Квалитет врхунски грожђа, приноси смањени

Д. С.
Квалитет врхунски грожђа, приноси смањени

Бањалука - Берба грожђа на око 600 хектара винограда, колико је засађено у РС, ушла је у завршну фазу, а виноградари истичу да је квалитет овогодишњег рода одличан иако су приноси нешто мањи у односу на прошлогодишње

Највише винограда простире се у сунчаној Херцеговини, гдје винари задовољно трљају руке, истичући да ће се посљедњи гроздови слатких плодова у кошарама наћи крајем мјесеца.

Према ријечима предсједника Удружења виноградара и винара Херцеговине и власника највеће домаће винарије "Вукоје" из Требиња Обрена Зорана Вукоје, ова година ће остати исписана златним словима, због одличног квалитета грожђа.

- Берба је почела половином августа и до сада је убрано више од 50 одсто грожђа. Презадовољан сам квалитетом грожђа - рекао је Вукоје, чији се виногради простиру на 30 хектара и у њима узгаја око десет сорти грожђа.

Приносом су нешто мање задовољни винари на подручју Бањалуке, Челинца, Прњавора, Градишке и Добоја, гдје су виногради засађени на мањим површинама.

У Челинцу су већ завршили са бербом грожђа, а према ријечима власника винарије "Јунгић" Жељка Јунгића, било је и бољих година, када је ријеч о приносима.

- Ове године грожђе је родило двоструко мање у односу на лани, а највише га је уништио мраз - рекао је Јунгић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана