Квадрат за младе у Српцу 1.200 КМ

Анита Јанковић Речевић
Квадрат за младе у Српцу 1.200 КМ

СРБАЦ - Поскупљење грађевинског материјала помрсило је планове надлежних у Српцу који су намјеравали да квадрат стана за младе брачне парове буде за трећину јефтинији у односу на коначни износ, али је цијена квадрата и даље значајно нижа од тржишне због чега вјерују да ће потражња бити велика.

Изградња зграде са 20 станова за младе почела је у мају, а на посљедњој сједници Скупштине општине Србац усвојена је одлука да ће продајна цијена износити 1.200 КМ по квадратном метру, док тржишна цијена достиже и до 1.900 марака у тој локалној заједници.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности општине Србац Дарио Кресојевић рекао је да укупна корисна површина стамбених јединица износи око 1.318 квадратних метара, а уговорена вриједност радова је 1.690.650 КМ.

- Када подијелимо вриједност радова са површином цијена станова износила би око 1.280 КМ по квадратном метру. Одлучили смо да је ипак смањимо на 1.200, а преосталих 80 КМ субвенционисаћемо из општинског буџета за идућу годину, што укупно износи око 120.000 КМ - рекао је Кресојевић и додао да се за овај пројекат Општина Србац задужила за 1,2 милиона КМ путем емисије обвезница. Према његовим ријечима, у протеклих годину дана знатно је поскупио грађевински материјал на тржишту што је повећало цијену новоградње у цијелом региону, тако да ће се морати обезбиједити додатна средства за завршетак ове зграде.

- Цијене станова у Српцу у новоградњи су значајно скочиле и достижу 1.800 до 1.900 КМ по квадрату, тако да вјерујем да ће бити интересовања - истакао је Кресојевић и додао да ће ускоро бити објављен јавни позив за младе.

Одборница СДС-а Мара Цвијановић Делевић подсјећа да је првобитна цијена станова у згради за младе брачне парове требало да износи око 800 КМ по квадрату и истиче да се ради о поскупљењу за око 50 одсто.

- Сматрам да је цијена значајно повећана и да се неће пријавити довољан број младих - сматра она.

Међутим, одборник СНСД-а Александар Бабић каже да се већ сада многи распитују о овим становима и да би требало размишљати о изградњи друге ламеле са још 20 стамбених јединица.

 - Млади ће имати могућност да конкуришу за стамбени кредит код Инвестиционо-развојне банке под повољним околностима, а преко ресорног министарства ће им бити субвенционирана каматна стопа, што је разлог више да се пријаве на овај позив - рекао је Бабић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана