Квадрат новог стана од 1.400 до 1.700 KM, очекује се раст до 2.000 KM

Агенције
Квадрат новог стана од 1.400 до 1.700 KM, очекује се раст до 2.000 KM

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - Цијене некретнина у Источном Новом Сарајеву су од 2018. године, усљед велике потражње, повећања трошкова радне снаге и грађевинског материјала, у константном порасту, а начелник ове општине Љубиша Ћосић каже да је реално очекивати да ће у наредних три до пет година цијена метра квадратног стана у новоградњи бити око 2.000 КМ.

Ћосић је Срни рекао да је од 2014. до 2018. године била уједначена понуда и потражња некретнина на тржишту, што је резултирало стабилном цијеном која је износила од 1.200 до 1.400 КМ за метар квадратни стамбеног простора, односно од 1.500 до 2.000 КМ по метру квадратном за пословне просторе. 

"У посљедњих годину и по дошло је до промјена. И даље постоји потражња, али је на страни понуде дошло је до пораста трошкова у погледу радне снаге, као и одређених врста материјала, што је довело до тога да уочавамо тренд раста цијена стамбеног и пословног простора. Тренутно је за метар квадратни стана потребно издвојити од око 1.400, па и до 1.700 КМ, а за пословни од 1.700 до 2.200 КМ", навео је Ћосић. 

Према његовим ријечима, инвеститори су повећање својих трошкова одлучили да прелију на купце и то је ствар њихове слободне процјене. 

"Моја генерална оцјена је да Источно Ново Сарајево, у поређењу са другим општинама које су инфраструктурно далеко слабије развијене, има прихватљиву цијену квадрата и сматрам да је овај пораст у потпуности реалан и да неће утицати на потражњу", рекао је Ћосић. 

Када је ријеч о грађевинском земљишту, Ћосић је нагласио да још има довољно општинске земље која се продаје за 60 КМ по метру квадратном, с тим да ће у наредном периоду бити размотрена опција да та цијена буде од 80 до 100 КМ. 

Менаџер продаје у грађевинском предузећу "Дом инвест" Огњен Космајац навео је да је код њих цијена метра квадратног стана у новоградњи од 1.500 до 1.600 КМ, у зависности од степена завршености зграде и локације, док су пословни простори скупљи за од 100 до 200 КМ по квадрату и продају се по систему "кључ у руке", односно потпуно завршени. 

Космајац сматра да је на раст цијена некретнина утицало више фактора, од којих су најзначајнији велика потражња, банке које су снизиле каматне стопе на стамбене кредите, благи раст цијена грађевинског материјала, али и повећање цијене рада (у прошлој години два пута повећане плате радницима). 

Он је истакао да ће због велике потражње раст цијена некретнина у овој години сигурно бити настављен, те додао да нико са сигурношћу не може предвидјети колико дуго ће такав тренд трајати. 

Директор грађевинског предузећа "Аквамонтмерц" из Источног Сарајева Никола Лаловић рекао је да ова фирма нове станове тренутно продаје по цијени 1.450 КМ по метру квадратном, те да се по истој цијени продају и пословни простори у "сивој фази" градње /груби радови, без унутрашњег уређења/. 

Лаловић је навео да је до осјетног пораста цијена некретнина на подручју Источног Новог Сарајева дошло усљед недостатка радне снаге и потребе да се радницима повећају плате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана