Курбан-бајрам славили уз поруке мира и суживота

Милијана Латиновић
Курбан-бајрам славили уз поруке мира и суживота

Бањалука - Вјерници исламске вјероисповијести јуче су почели прославу једног од највећих празника Курбан-бајрама, а са свечаности широм БиХ послате су поруке мира.

Централна бајрамска свечаност у организацији Исламске заједнице (ИЗ) у БиХ, којој су присуствовале хиљаде вјерника, одржана је у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву.

Поглавар ИЗ у БиХ Хусеин Кавазовић поручио је да је смисао курбана да људе приближи једне другима, ојача породицу и друштво у којем живимо, те да сви у БиХ сложно раде на подизању властитих породица, одгајању дјеце и чувању заједништва.

- Муслиман је онај од чијег су језика и руку безбједни други људи и други вјерници - рекао је Кавазовић.

Бајрам-намаз у Бањалуци обиљежен је у Ферхат-пашиној џамији, која је прољетос свечано отворена, а муфтија бањалучки Осман Козлић позвао је на очување мира, солидарност и чињење добра.

- Без обзира на коју страну се окрећете када молитву обављате, Бог од вас тражи да чините добро и да се такмичите у чињењу добра - истакао је Козлић.

Он је поручио свима који обављају политичке функције да поведу рачуна о имовини вјерских заједница како би на правилан начин градили ово друштво и остварили мир и просперитет.

Након 24 године у Царевој џамији у Фочи клањан је први бајрам-намаз, а молитву је предводио гораждански муфтија Ремзија ефендија Питић. На подручју Меџлиса Исламске заједнице Мостар свечаност је организована у 41 џамији, а централна манифестација Бајрама уприличена је у спортској дворани "Мидхат Хујдур Хујка" у Сјеверном логору.

Бајрамски вјерски обред обављен је у десет џамија у Сребреници, а главни имам у овој општини Дамир Пешталић је рекао да је Бајрам празник приношења жртве, али и дружења, помирења, весеља и посјета родбини, комшијама и пријатељима.

Курбан-бајрам, који долази два мјесеца и десет дана након Рамазанског бајрама, траје четири дана. За овај празник посебно је то што се приноси жртва - курбан, а месо се дијели породици, пријатељима и особама слабијег материјалног стања.

Назива се још и Хаџијски бајрам јер муслимани из цијелог свијета одлазе у Меку како би обавили једну од пет темељних исламских дужности - хаџ.

Честитке

Честитке поводом једног од највећих муслиманских празника упутили су бројни званичници БиХ, ФБиХ и РС.

- Жеља ми је да Курбан-бајрам проведете у миру, срећи и благостању, заједно са својим најближима и свим људима добре воље - наводи се у честитки министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка.

Предсједник ФБиХ Маринко Чавара пожелио је да овај празник буде симбол мира и заједништва, међувјерске толеранције и тренутак у којем се размишља о општем добру.  Градоначелник Бијељине Мићо Мићић пожелио је суграђанима исламске вјероисповијести да им овај Бајрам да нову снагу да, заједно са осталим грађанима, стварају бољу, срећнију и напреднију локалну заједницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана