Купус дупло јефтинији него лани

Милијана Латиновић, дописници
Купус дупло јефтинији него лани

Бањалука - Гомиле врећа са купусом преплавиле су тезге на пијацама у свим дијеловима РС, а домаћице увелико бирају најтврђе главице, поручујући да због повољне цијене ове године киселог купуса неће фалити.

Цијена од четири до шест марака по врећи дупло је нижа него лани, а трговци задовољно трљају руке јер је продаја одлична.

Најпопуларнији за кисељење је купус вараждинац, а за њим влада и највећа потражња.

- Продајем домаћи купус из села Машићи под Козаром, а цијена вреће је четири марке. Потражња је доста добра, а вријеме је погодно за кисељење. Људи траже од 80 до 100 килограма, у зависности од тога колико их има у домаћинству - рекао је продавац на бањалучкој пијаци Мирослав Боснић.

И у градишким домаћинствима кисели купус је незаобилазан на трпези у хладним зимским данима.

- Продајемо купус по цијени од 0,50 до 0,70 КМ по килограму. Доброг је квалитета и у њега је уложено много труда - казали су продавци, који додају да нису задовољни продајом упркос нижој цијени него лани.

Градишчанка Драгица Божић каже да је купус већ ставила у кацу за кисељење.

- Сваке године киселимо купус вараждинац због тога што је чвршћи. Цијена је прихватљива, али углавном узимам двије вреће - истакла је Божићева.

Сезона припреме зимнице је у пуном јеку и у Приједору, а међу најтраженијим поврћем је управо купус. Цијена вреће је од четири до четири и по марке и веома је тражен вараждинац, али и бијели купус.

- Иако је топло вријеме, нема се шта чекати, што се брже укисели, то ће брже бити и сарма на трпези, а то је најиздашније наше јело и квалитетан ручак - казала је Приједорчанка Мара Л.

Килограм купуса у србачким продавницама креће се око 0,50 КМ по килограму, а продавци кажу да је потражња на задовољавајућем нивоу.

Семберска поља су препознатљива по производњи купуса, који многи сматрају симболом овог краја.

На бијељинској зеленој пијаци цијене су од 0,30 до 0,40 КМ по килограму, а трговци истичу да је ових дана продаја знатно већа.

- Прошле године купус је био скоро двоструко скупљи, врећа је, сјећам се, била од осам до десет марака. Зато ћу ове године моћи на вријеме да купим купус за кисељење - рекла је Фочанка Олга Вуловић. 

Купус из баште

Пољопривредник Славиша Вујичић из Српца каже да купус већ одавно не купује у радњама, већ га производи за властите потребе, а у посљедње вријеме многи долазе да га пробају.

- Производим популарну сорту за кисељење - вараждинац, који је посебног квалитета и у нашим крајевима успијева само у Лијевчу пољу. Имам га довољно за властите потребе, али излазим и другима често у сусрет - каже Вујичић.

Цијене вреће купуса (у КМ)

Бањалука             4 - 5

Градишка            4 - 6

Приједор           4 - 4,50

Бијељина             3,60 - 4,80

Србац                  6

Фоча                    4

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана