Културни центар Пале: Обновљена Просвјета живи и ради четврт вијека

Ж. Д.
Културни центар Пале: Обновљена Просвјета живи и ради четврт вијека

Пале - Српско културно и просвјетно друштво "Просвјета" обиљежило је 25 година од свог обнављања, а тим поводом у Културном центру Пале одржана је свечана академија.

Предсједник Главног одбора "Просвјете" Слободан Савић истакао је да је свечана академија одржана уочи Видовдана, јер је у предвечерје Видовдана и обновљена "Просвјета".

- Прошло је четврт вијека како обновљена "Просвјета" живи и ради, а тада су је обновили најхрабрији људи. Међу њима су били и Војислав Максимовић, Алекса Буха, Михајло Јеремић - подсјетио је Савић. Констатовао је да данас породица "Просвјете" има више од 50 што градских, што општинских одбора.

Максимовић је казао да није могао ни сањати на Видовдан 1990. да ће доживјети 25-годишњицу "Просвјете".

 - Надам се да ће у новом времену бити још боља и активнија - казао је он.

Један од обновитеља "Просвјете" Радосав Перић истакао је да је ова годишњица веома значајна за српски народ, јер "Просвјета" чува наше народне обичаје, традицију и културу.

Заслужним колективима и појединцима на академији, која је одржана у суботу, додијељене су повеље, споменице и захвалнице, а захвалницу за подршку раду "Просвјете" међу осталима добио је и "Глас Српске". Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" формирано је 1902, а његов рад забрањен је 1949. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана