Кулинарски мајстори на Бардачи укрстили куваче

Дејан Јовичић
Foto: Д. Јовичић

СРБАЦ - “Гастро фест” на Бардачи код Српца окупио је тридесет екипа из цијеле бањалучке регије које су се такмичиле у припремању рибљих и пилећих специјалитета, док је око хиљаду посјетилаца посматрало надметање кулинарских мајстора са дугогодишњим искуством.

На овој традиционалној манифестацији, која је одржана по 17. пут, екипа БМ, на чијем је челу био Боро Вукић из Ножичког, освојила је главну награду жирија за најбољи рибљи паприкаш.

Вукић каже да нема посебног рецепта у припремању овог специјалитета и додаје да сви који кажу да користе тајне састојке не говоре истину.

- Једноставно, треба слиједити свој укус и то је пресудно. Важно је такође разликовати рибљу чорбу и паприкаш, што многи поистовјећују, чак и на овом такмичењу. Спреман сам да дођем и наредне године како бих бранио титулу - рекао је Вукић.

Прво мјесто у припремању јела од пилећег меса освојила је екипа “Тандем ГД” из Српца. Главни кувар био је Миле Митрић који каже да је очекивао побједу.

- Како припремити најукусније јело, нико не жели да открије, па нећу ни ја. Жири је уживао у мојој пилетини са жара, али и посјетиоци који су дошли на наш штанд. Сљедећи пут припремам нешто ново и поново очекујем пехар - рекао је Митрић.

Манифестацију, која је одржана у недјељу, отворио је начелник Српца Млађан Драгосављевић, а међу присутнима су били и министарка финансија РС Зора Видовић, градоначелници Градишке и Лакташа Зоран Аџић и Мирослав Бојић, као и начелник општине Прњавор Дарко Томаш.

Аџић је рекао да су овакве манифестације важне за регионалну сарадњу, без које се не могу остварити позитивни ефекти на локални развој.

- Битно је да се окупљамо и чувамо своју традицију, националну кухињу и Републику Српску као сигуран простор за опстанак и развој. Јер ако будемо одустајали од једне по једне традиције, бојим се да нас на крају неће ни бити - казао је Аџић.

Бојић је рекао да ове четири локалне заједнице покушавају заједнички наступати ка претприступним фондовима и на тај начин обезбиједити већа средства за овај дио Српске.

На “Гастро фесту” је одржан и мини-сајам на којем су производе из домаће радиности, традиционална јела и пића представила удружења из више општина. Генерални покровитељ “Гастро феста” је Општина Србац, а организатор манифестације је Туристичка организација општине Србац.

Пиво и конопац

Организовано је и такмичење у брзом испијању пива, а најбржи пивопија у конкуренцији петнаестак такмичара био је Недељко Остојић из екипе “Лучић” из Српца, док је удружење “Равногорски покрет” убједљиво тријумфовало у навлачењу конопца.

- Стални смо учесници ове манифестације и најстарија смо екипа у такмичењу. Већ неколико пута смо били побједници у навлачењу конопца и ред је, ако поновимо успјех и наредне године, да добијемо пехар у трајно власништво - истакао је Слободан Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана