Кукуруз и кромпир издишу под сунцем

Данијела Стоканић
Кукуруз и кромпир издишу под сунцем

Бањалука - Суша, која је у протеклом периоду погодила Републику Српску, највише штете нанијела је произвођачима кукуруза, соје и кромпира, а значајне губитке претрпјеће и воћари и виноградари.

Према процјенама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, ове године би због суше производња кукуруза, соје и кромпира могла бити умањена за најмање 30 одсто, што је за десетак процената више него што се очекује у воћарству и виноградарству. Ова информација министарства усвојена је у четвртак на сједници Владе РС.

- Кукуруз, који се у овој години гаји на око 115.000 хектара, је у фази метличења, свилања и оплодње, што је критична фаза у погледу потреба за водом - казали су у министарству.

Додали су да се биљке на тежим земљиштима и уз водотокове нормално развијају, док је на пјесковитим, плитким земљиштима изражено сушење, нарочито доњих листова.

- На појединим скелетним и водопропусним земљиштима промјене на кукурузу су израженије и биљке су готово суве. Поред недостатка влаге у земљишту, суша негативно утиче на процес опрашивања и оплодње кукуруза. То доводи до ранијег дозријевања, што ће проузроковати непотпуно формирање и лош квалитет клипа - објаснили су у министарству.

У западном дијелу Српске је, нагласили су, констатован јак напад кукурузне златице и кукурузног пламенца, што ће додатно утицати на смањење приноса. Много боља ситуација није ни кад је у питању соја.

- Соја је засијана на 3.030 хектара, а због суше очекивани пад приноса износи око 30 одсто - рекли су у министарству.

У повртарству се не очекује значајнија штета, посебно кад је ријеч о поврћу у пластеницима који се наводњавају.

- Највећа штета у повртарству очекује се код гајења на отвореном, без система за наводњавање. Ово се посебно односи на кромпир који се у РС гаји на 9.710 хектара, а очекује се умањење приноса за око 30 процената. Произвођачи мркве, краставца, парадајза, паприка, цвекле, пасуља, купуса и других култура могу очекивати губитке од око 20 одсто - рекли су у министарству и додали да је у воћарској производњи најугроженија јабука, посебно осјетљиве сорте.

Када је ријеч о крмном биљу, које се користи за исхрану животиња, посљедице суше ће се, осим на кукурузне силаже, одразити и на квалитет и принос зелене масе на ораницама и сијена на травним површинама у брдскопланинском подручју.

- Оваква ситуација угрозиће сточарску производњу и неминовно довести до смањења производности првенствено у мљекарском сектору - казали су у министарству.

Сточарство

Неповољни временски услови ће, казали су у Министарству пољопривреде, веома негативно утицати на сточарску производњу. Врућине се посебно негативно одражавају на производњу млијека и перадарску индустрију те сивњогојство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана