КУД Милан Егић из Брезичана наступио испред манастира Крка

Снежана Тасић
КУД Милан Егић из Брезичана наступио испред манастира Крка

Приједор - Разиграни чланови фолклорног ансамбла Културно-умјетничког друштва "Милан Егић" из Брезичана код Приједора игром и пјесмом у порти манастира Крка, недалеко од Кистања, представили су љепоту српске традиције.

Шареноликим ношњама и увјежбаним корацима они су одушевили публику која је у сриједу присуствовала обиљежавању четири вијека Богословије и стотину година од упокојења епископа далматинског Никодима Милаша. Не кријући задовољство предсједник друштва Оливера Брдар је испричала да им је ово један од најљепших наступа.

- Част нам је што смо дали свој мали допринос опстанку православног центра на овим просторима - казала је Брдарева.

Она је додала да је већини чланова ансамбла ово био први пут да посјећују манастир Крка, који је од свог постојања био најзначајнији духовни и културни центар православља у Далмацији, али и шире.

Пред више стотина вјерника приједорски фолклораши су у порти манастира одиграли игре са Грмеча и из Крајине, које су аутентичне за ово подручје. Учествовали су и у програму који је исте вечери, на Преображење, изведен на главном тргу у Кистању, а којем је присуствовао и патријарх Иринеј.

- Аплаузе смо добили од многобројних мјештана и гостију који су дошли да увеличају ову свечаност, а сам наступ пред патријархом за нас је представљао изузетну част - казала је Брдарева и додала да су наступили и чланови КУД-а "Просвета" секција Сплит и домаћи изворни пјевачи.

Манастир Крка је 1350. подигла српска принцеза Јелена, сестра цара Душана, а Богословска школа је отворена још 1615. године и позната је као прва школа за свештена лица у српском народу.

- Крка је, кроз вијекове, симбол опстанка Срба у Далмацији - поручио је патријарх Иринеј и рекао да је седмовјековна историја манастира Крка свједок и чувар православља у овим страдалним крајевима.

Народне ношње

Оливера Брдар се присјетила 2009. године када је обновљен рад Удружења "Милан Егић".

- Сви чланови су скупљали чепове једног безалкохолног пића и тај новац уложили у куповину ношњи. Уз ангажовање дјеце и омладине, жељне да се у нашим Брезичанима игра фолклор, те уз помоћ њихових родитеља дошли смо до наступа на значајним свечаностима као што је била ова у манастиру Крка - казала је Оливера Брдар и додала да друштво броји 150 чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана