Кућа у Пољској, дио срца у РС

Дејан Јовичић
Кућа у Пољској, дио срца у РС

Србац - Пријатељство између српског и пољског народа учвршћено је доласком 120 Пољака из Новогрођеца који су провели неколико дана у Српцу и посјетили мјеста на којима су у првој половини прошлог вијека живјели њихови преци.

Највише утисака на њих оставио је обилазак пољског гробља у Новом Мартинцу код Српца на којем су сахрањени њихови родитељи, дједови и баке који су насељавали ово подручје од 1900. до 1945. године.

Бискуп бањалучки Фрањо Комарица освештао је крст који ће представљати симбол суживота Пољака са мјештанима овог краја. Комарица је казао да је жупа Нови Мартинац била највећа од пољских седам на овим просторима.

- Историјски подаци говоре да је на овом мјесту 1900. године направљена дрвена црква, а шест година касније зидана црква која је била посвећена Богородици - рекао је Комарица.

Према његовим ријечима Нови Мартинац је 1935. године бројао 3.365 жупљана. Међу њима је било 1.674 католика, углавном Пољаци.

Први секретар Амбасаде Пољске у БиХ Роберт Амброзиак рекао је да је посјета врло емотивна јер оживљава сјећање на живот Пољака и њихов дубок траг који су оставили на овим просторима.

- Крст који је постављен на овом гробљу представља симбол повезаности покољења која су отишла са ових простора и њихове дјеце и унучади која ће долазити у завичај својих предака. На овај начин, сјећање на некадашњи суживот никада неће изблиједјети - истакао је Амброзиак.

У вријеме аустроугарске власти и владавине Бењамина Калаја на подручје србачке општине стигло је чак 3.000 Пољака и око 500 Украјинаца који су поред шумовитих предјела Новог Мартинца, населили и подручја Раковца, Кунове, Ресавца и Грабашнице. Велики број Пољака населио је и бројна насеља у општини Прњавор.

Они су се 1946. године  вратили  у Пољску у покрајину Нова Шлезија, а највише их се настанило у Новогрођецу у којем живи око 22.000 становника међу којима чак 13.000 води поријекло из србачке општине. Некадашња пољска насеља остала су пуста, али њихови потомци нису заборавили своје претке и редовно долазе у Србац како би посјетили њихова огњишта.

Нови Мартинац у Пољској

Највећи број потомака Пољака који су насељавали Нови Мартинац живи у селу Гошчишов код Новогрођеца. Само ријетки мјештани не воде поријекло из Српца. Они су Гошчишову чак дали незванични назив Нови Мартинац. Сваке године у Гошчишову се одржава манифестација "Печеница" на којој се практикују стари обичаји из србачких крајева, а посебна атракција је печење печенице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана