Кубанска папричица Српчанке Весне Смиљанић оставља Крајишнике без даха

 Јована Ивановић
Кубанска папричица Српчанке Весне Смиљанић оставља Крајишнике без даха

СРБАЦ - На трпезама бројних Српчана готово незаобилазан постао је слатко-љути џем од вишања који су направиле вриједне руке предсједнице локалног Удружења жена Весне Смиљанић, а да су његов квалитет и јединственост препознати и ван граница општине потврђује и златно признање за укус које су му додијелили студенти и професори бањалучког Универзитета.

Главни састојак овог несвакидашњег џема је хабанеро, чили папричица која је једна од најљућих на свијету. Иако поријеклом из далеке Кубе, њихов укус обожавају многи Крајишници. То потврђује и Смиљанићева, која за “Глас Српске” прича да је идеју за израду слатко-љутог џема добила на једном од сајмова на којем је учествовала.

- Комбинација укуса је занимљива и у разговору са људима видјела сам да велики број грађана воли зачињену храну, а и штандови са љутим зачинима су најпосјећенији - рекла је Смиљанићева.

Након бројних похвала породице и пријатеља одушевио је и друге суграђане, који џем могу комбиновати уз готово свако јело, а идеално се, каже, слаже са бројним деликатесима.

Она је додала да је ријеч о специфичном укусу у којем уживају посебно љубитељи слатких јела.

- Пријатељица ми каже да “хабанеро у вишњи” идеално иде са муслијем те да доручак сада не може замислити без тог џема. Тек када прогутате, можете осјетити љутину на непцу, а при томе осјетите и укус вишње. Ријеч је о помијешаним укусима, истовремено је освјежавајући и сладак, али и љут - казала је Весна.

Како каже, ово поврће чини само пет одсто џема, а највећи дио чине вишње, чак 90 одсто, које се идеално комбинују због киселкастог укуса.

- Ту је јако мало шећера и соли. Та мала количина шећера се подразумијева да би се осјетио пикантни укус хабанеро папричице - објашњава Смиљанићева.

Да је то идеална комбинација потврдили су професори и студенти бањалучког Технолошког факултета, који су били задужени за оцјењивање производа изложених на недавној манифестацији “Плодови села малих произвођача”.

- Драго ми је да је овај џем однио златну плакету, јер је његов посебан зачин прије свега љубав коју док га праве домаћице не штеде - казала је студенткиња Ивана Црногорац.

Удружење

Удружење жена Србац постоји већ неколико година, а поред ручних радова вриједне жене праве разноврсна домаћа јела.

На полицама, како каже Смиљанићева, нижу се признања која свједоче раду, али и жељи да напредују.

- Магнети, гравирање, ручни радови само су дио ствари које представљамо на сајмовима широм Српске. Морам признати да нам је један од најдражих јесењи сајам у Српцу - истакла је Смиљанићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана