Круно Влачић побиједио вирус након 40 дана борбе, повратак са ивице смрти

Срна
Foto: Срна

МИЛИЋИ- Круно Влачић (61) из Милића, који је побиједио вирус корона након 40 дана борбе у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци, изјавио је Срни да је био на ивици смрти и да му је то најтежи период у животу.

Он је рекао да је у почетку био скептичан и није вјеровао да вирус уопште постоји, а поготово да је заражен јер је од свих симптома имао само јаку главобољу.

Влачић је навео да се јавио љекару у Милићима 14. новембра прошле године и да је за два дана доспио у болницу у Зворник, гдје су оба теста на вирус била негативна, а и плућа су била добро, што га је охрабрило.

“Вратио сам се кући, а онда сам осјетио малаксалост, примио сам инфузију, било ми је лакше и мислио сам да је то грип, али онда настају проблеми са дисањем и повишеном температуром”, присјетио се Влачић.

Он се поново јавио љекарима у Милићима који су му измјерили ниво кисеоника у тијелу, који је био само 60 одсто, након чега су му укључили кисеоник и упутили га у болницу у Зворник.

Према његовим ријечима, љекари у Зворнику констатовали су да кисеоник није довољан и да га морају транспортовати у Бањалуку.

“Од поласка из Зворника једино чега се сјећам јесте да су доктори рекли да је мало пет боца кисеоника до Бањалуке и да морају да обезбиједе више и ту се губим”, додао је Влачић.

Од 40 дана проведених у болници, Влачић је 20 дана био на респиратору у “вјештачком сну”, а када се пробудио питао је љекаре гдје се налази и шта му се десило.

“Доктори су ми рекли да имам корону и да сам био у тешкој ситуацији. Кући сам довезен 28. децембра прошле године и онда сам, да бих се брже опоравио, организовао физиотерапеута са којим сам 25 дана вјежбао, да бих бар мало покренуо ноге”, навео је Влачић.

Он је додао да је у току болести изгубио 30 килограма и да је до 1. фебруара био потпуно непокретан.

“Почео сам да устајем из кревета, мало по мало. И даље ми је кретање отежано, треба да ми се врати мишићна маса. Нисам више исти човјек, мада себи дајем задатке и покушавам да се вратим у нормалу, да радим”, рекао је Влачић.

Он је навео да је данас свјестан посљедица, често “враћа филм” и размишља како је могао да добије вирус.

“Анестезиолог ми је рекао да сам имао корону желуца, цријева и плућа, и да сам био у безизлазној ситуацији. Постоји вјероватноћа да сам се негдје кроз храну заразио, али сада човјек може само да размишља”, додао је Влачић.

Он је истакао да су љекари на ковид одјељењу прави јунаци, помажу свим пацијентима, преживљавају сваку ситуацију с њима, у шта се увјерио боравећи 40 дана у болници. “Ово је опасна болест, не боли те ништа, али си мртав човјек, нестаје те. Треба људи да се пазе, да буду одговорни према себи, али и другима, треба поштовати епидемиолошке мјере јер ово је озбиљно”, поручио је Влачић.

Он је рекао да још има антитијела, те да ће се вакцинисати када му здравствено стање дозволи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана