Крст за вјечно хвала руским пријатељима

Радоје Тасић
Крст за вјечно хвала руским пријатељима

Вишеград - На брду Стари град у Вишеграду јуче је откривен велики крст подигнут у част руских добровољаца који својом животима и борбом у Одбрамбено-отаџбинском рату потврдили братску љубав са српским народом.

Спасавајући недужан народ у борбама у Вишеграду погинуло је седам руских добровољаца који су сахрањени на Српском војничком гробљу на Мегдану. Крст, висок пет и по метара и тежак 400 килограма, којег су донирали ветерани из Косовске Митровице, открио је руски добровољац Борис Земцов који је истакао да су Руси дошли кад је било најпотребније да помогну српском народу.

- Прошло је од тада 25 година, остарили смо, али да затреба поново би дошли упомоћ - рекао је Земцов.

Међу руским добровољцима био је и Владимир Сидров.

- Био сам у борбама на брду Заглавак гдје је погинуо и Константин Богословски о коме је снимљен документарни филм "Анђео са горе Заглавак" - рекао је Сидров.

Ратни командант Друге подринске бригаде Лука Драгичевић истакао је важност морала руских добровољаца, који су утицали на српске борце.

- Били су млади, морално јаки, оспособљени за борбе и часно и поштено су се борили - додао је потпуковник Драгичевић.

Предсједник Предсједништва општинске борачке организације Милисав Васић каже да је крст знамење хришћанства, да зрачи порукама мира и разумијевања међу народима.

- Жељели смо само да подсјетимо на традиционално пријатељство између српског и руског народа у најтежим тренуцима и одужимо бар мали дио дуга према руским добровољцима - нагласио је Васић.

У Одбрамбено-отаџбинском рату у редовима Војске РС учествовало је 700 руских добровољаца од којих је 73 погинуло. Свештеници су јуче служили парастос у војничком гробљу на Мегдану код спомен-обиљежја свим погинулим руским добровољцима.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је ово дан сјећања на руске добровољце који су показали несебичност, пожртвовање, помоћ и залагање за братску земљу када је то било најпотребније.

Анђео са горе Заглавак

У знак сјећања на руске добровољце који су погинули у току посљедњег рата борећи се за Републику Српску, новинар и публициста Љиљана Булатовић одлучила је да сними документарни филм "Анђео са горе Заглавак".

Филм је посвећен Константину Богословском који је са 20 година погинуо током херојске одбране Вишеграда. Филм је доживио велику успјех у Русији гдје је освојио награду "Златни витез".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана