Крсна слава у Српцу у знаку јубилеја

Д. Ј.
Крсна слава у Српцу у знаку јубилеја

СРБАЦ - Свечаности у Српцу, које су организоване поводом крсне славе општине Покрова пресвете Богородице, имале су ове године посебан значај јер је обиљежена деведесета годишњица откако ова локална заједница носи своје данашње име.

Више хиљада грађана присуствовало је свечаној литији и освећењу славског хљеба и жита у храму Васкрсења Христовог, а одржан је и традиционални Покровски дан фолклора. На свечаној академији у Дому културе “Угљеша Којадиновић” уручена су најважнија општинска признања, а Повељу општине добио је архимандрит Теофил Димитрић, настојатељ манастира Осовица. Уручено је и девет захвалница општине и двије награде општине младима који су добили по 500 КМ.

Начелник општине Млађан Драгосављевић подсјетио је на славну историју Српца кроз вијекове и истакао да је захваљујући упорности попа Милана Радукића и других утицајних људи, захтјев за промјену дотадашњег имена Босански Свињар више пута допуњаван и коначно промијењен рјешењем министра унутрашњих послова Краљевине Југославије Живојина Лазића 1933. године.

- За вријеме устанка у БиХ који је трајао до 1878, Свињар је био чувен у међународним круговима по снажном отпору против османлијске владавине. Свједоци смо да се историја понављала и да је наш народ на својим плећима још три пута изнио терет рата у прошлом вијеку, што је оставило несагледиве посљедице на развојни пут, а понајвише на бројност становништва – рекао је Драгосављевић. Он је подсјетио да се општина сваки пут издигла из пепела ратних сукоба градећи инфраструктуру, школе, јавне установе, културне, вјерске и друге објекте.

- Само лани смо реконструисали око 40 километара путева, изградили водоводе у Разбоју Љевчанском и Илићанима, а у завршној смо фази изградње новог вртића и зграде за младе брачне парове - истакао је Драгосављевић. Приређена је и изложба слика са јубиларног 40. сазива Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац” и традиционални Коњички сабор, а организован је и концерт групе “Амадеус бенд” из Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана