Крсмановић запошљава да би убрао гласове

Радмила Ђевић
Крсмановић запошљава да би убрао гласове

Фоча - Опозиционе партије у Фочи тврде да начелник општине Здравко Крсмановић доноси одлуке без сагласности локалног парламента, наводећи примјер да је недавно без конкурса именовао своју замјеницу Оливеру Елез за вршиоца дужности директора комуналног предузећа “Комуналац”.

Осим тога, опозиционари тврде да Крсмановић пред изборе запошљава раднике у општину на три мјесеца, како би му, како кажу, прибавили неопходне гласове.

- Разрјешења као и именовања морају проћи скупштинску процедуру. О именовању Елезове и о њеном разрјешењу са мјеста замјенице ми нисмо расправљали, а она се чак и кад је именована као вршилац дужности на чело “Комуналца” појављивала у улогама које обављају општински кадрови. О томе свједочи да је она првачићима 3. септембра у име општине додјељивала поклоне, а већ је била именована у “Комуналцу”. У општини је недавно запослено двадесет приправника и људи напримани на три мјесеца све мимо закона, конкурса и по налогу појединца - каже Љубиша Ивановић, предсједник Клуба одборника СНСД-а.

Иако је Оливера Елез поднијела неопозиву оставку на мјесто замјенице начелника општине, у ДНС-у кажу да је све то рађено мимо скупштинског одлучивања.

- О њеној оставци је требало да одлучује Скупштина, а они су то све већ урадили. Именују и разрјешују све сами. Понашају се као да је ово њихова приватна својина - каже Радојица Млађеновић, предсједник Клуба одборника ДНС-а.

Крсмановић тврди да именовање Елезове није незаконито. Он каже да је, као предсједник државног капитала, заказао скупштину акционара гдје је закључено да се у кратком року ураде програм рада, нове систематизације радних мјеста, а као приоритет су издвојени запошљавање људи у ЈКП “Комуналац”.

- Надзорни одбор је процијенио да сложене послове који предстоје овом предузећу може једино обавити Оливера Елез као дипломирани грађевински инжењер. НО је донио одлуку о њеном именовању за вршиоца дужности директора, она је то прихватила и поднијела оставку на мјесто замјенице начелника. Одлуку о именовању и разрјешењу замјенице начелника доноси СО Фоча и она ће на сљедећем засједању донијети одлуку о разрјешењу Елезове и не знам шта је ту нелогично - каже Крсмановић.

Сједница НО на којем је Елезова именована одржана је прије десетак дана, а за 12. септембра заказана је скупштина акционара, гдје ће се именовати и нови НО.

Запошљавање

Када је у питању пријем приправника у општину, Крсмановић тврди да се ради о пет приправника који су примљени путем Владиног пројекта запошљавања. Остали радници запослени су на одређено вријеме на недавно изграђеном “Aквапарку”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана