Кроз пројекте до веће мобилности младих

Агенције
Кроз пројекте до веће мобилности младих

Требиње - Министар за локалну управу и самоуправу Републике Српске Лејла Решић данас је у Требињу отворила тродневну конференцију „Мобилност младих и омладински туризам у Републици Српској”, чији је циљ активирање ове популације, преносе агенције.

- Влада Републике Српске препознала је значај оваквих пројеката који су веома битни за младе и на различите начине их подржава да би били што активнији, предузимали иницијативе и били што отворенији - истакла је Решићева и додала да се млади у посљедње вријеме активирају на прави начин, што раније није био случај.

Према њеним ријечима, врло је битно да млади путују, да упознају своју земљу и све њене вриједности како би одлазећи у друге европске земље схватили које предности и квалитете има њихова домовина.

- Овакве конференције и други пројекти који млади покрећу су веома значајни за њихову мобилност и дружење што их обогаћује и отвара нове видике - истакла је Решићева.

Начелник општине Требиње Доброслав Ћук истакао је да мобилност младих, која подразумијева образовну, културну и туристичку покретљивост, све више постаје потреба времена у коме живимо.

Он је додао да ће општина и убудуће подржавати овакве скупове којима је циљ побољшање услова живота грађана, а посебно младих.

Ћук је рекао да је неопходно да локална заједница у наредном периоду дужну пажњу посвети овој теми, посебно обезбјеђивању смјештајних капацитета примјерених младим каквих на овим просторима нема довољно.

Предсједник Управног одбора Феријалног Савеза Републике Српске Дубравко Сувара истакао је да не постоји унутрашња мобилност, те истакао да млади до 30 година нису путовали ни по Српској, а камоли отишли у иностранство.

- Тренутно стање у овој области је незадовољавајуће. Већина младих није путовала у иностранство, а чак 40 одсто младих у БиХ нема пасош. Ипак, има помака у посљедње вријеме, посебно од када је уведен безвизни резим - каже Сувара.

Према његовим ријечима, туризам је једина привредна града у свијету која биљежи раст, а најбржи растући вид туризма је омладински туризам.

Он је истакао да је Требиње са својим капацитетима један од најинтересантнијих градова за развој оваквог туризма.

Организатор конференције „Мобилност младих и омладински туризам” је Феријални савеза, а покровитељ Влада Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана