Кромпир и кајмак узданице романијског краја

С. М.
Кромпир и кајмак узданице романијског краја

РОГАТИЦА - Препознат као бренд општине, кромпир је привукао посебну пажњу на недавно одржаној пољопривредној изложби у Рогатици, а у процес производње те културе укључене су скоро све генерације овог краја.

Закључила је то комисија која је у оквиру ове манифестације оцјењивала квалитет изложених производа.

У закључном осврту наведено је и да је одзив произвођача био на завидном нивоу, као и напредак у производњи сјеменског и меркантилног кромпира.

- Радује чињеница да је у тај процес укључен велики број младих људи који потичу из вишечланих породица и који су истакли да желе да остану на селу и да се баве се производњом кромпира - навела је комисија на чијем челу је био директор Пољопривредног института РС Војислав Тркуља.

У току су и активности у вези са брендирањем и географском заштитом скоруп-кајмака на регији Романија, а комисија је на основу 27 узорака закључила да је, у односу на посљедњу изложбу, квалитет знатно побољшан.

Стручне комисије оцјењивале су и квалитет других домаћих производа, укључујући мед, разне џемове, сокове и друге производе кућне радиности, али и изложена грла говеда, коња, оваца и коза.

Комисија за оцјењивање изложених грла говеда, чији је предсједник био Миљан Ербез, закључила је да су излагачи уложили велики труд у припрему грла за изложбу, те да узгој говеда има перспективу и да то треба да буде окосница развоја општине.

- Изложена грла оваца добила су високе оцјене, а овчари максимално користе стечена искуства, али су отворени и за додатну едукацију како би ублажили штетне утицаје на сточарску производњу - навела је комисија са Драганом Кесићем на челу.

Судећи по свему што се могло видјети на 56. смотри пољопривредних достигнућа сарајевско-романијске и горњодринске регије, предсједник Организационог одбора и начелник Рогатице Милорад Јагодић оцијенио је да је изложба премашила сва очекивања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана