Критеријуми за вредновање рада судија скинути са дневног реда

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ скинуо је са дневног реда сједнице тачку која се тиче измјене критеријума за вредновање рада судија и стручних сарадника у судовима БиХ, изјавио је предсједник Савјета Халил Лагумџија.

“Они који су доносили норме, а то је сазив ВСТС-а из 2012. године, имали су у виду годишњу норму и неспретно је уграђено да се норма добија множењем 11 мјесечних норми. Да смо усвојили овакав приједлог који се данас нашао на сједници, норма би на годишњем нивоу била смањена за девет одсто линеарно, што би било погубно са аспекта ефикасности правосуђа, али и низа дугих аспеката”, рекао је Лагумџија новинарима у паузи првог дана засједања ВСТС.

Објашњавајући због чега је био против оваквог става, Лагумџија је навео да би, поред смањења ефикасности, дошло до продужења рокова у којима се воде сви поступци појединачно, те додао да би грађани могли тражити накнаду штете за пробијање рокова.

“Наш правосудни систем у великом дијелу зависи од помоћи међународне заједнице кроз финасирање бројних пројеката. Да је данашњи приједлог прошао, сви ти пројекти и помоћ били би обустављени, а правосуђе у БиХ не би могло функционисати”, рекао је Лагумџија.

Он каже да је донесен закључак да се све врати на рад одјељењу које прати ефикасност судова и на разматрање комисији која се бави том проблематиком како би се добио нови приједлог.

Осим тога, каже Лагумџија, усвојен је и закључак да се од свих судова затражи да се о овом питању изјасне на својим сједницама или колегијумима, те закључке доставе ВСТС-у, гдје ће се провести суштинска расправа.

“Успјели смо ово спријечити, ово је, по мом мишљењу, био покушај удара на правосудни систем, а проблем ћемо рјешавати у наредном периоду”, рекао је Лагумџија.

Он каже да је на данашњој сједници било и ријечи о честим захтјевима за изузеће главног дисциплинског тужиоца Алене Курспахић Надаревић из одређених предмета.

“Ако се усвоји захтјев за њено изузеће, нико из Канцеларије дисциплинског тужиоца не може поступати, јер овлаштења за то даје главни дисциплински тужилац. До сада смо ове проблеме привремено рјешавали ангажовањем наших правника који, објективно, не желе тај посао. Мислимо да овај проблем можемо ријешити тако што ћемо тражити екстерне судије и тужиоце који нису чланови Савјета”, рекао је Лагумџија.

Он наводи да ће бити направљена листа пријављених, а софтвер ће одредити ко ће поступати у ситуацијама кад дође до изузимања Канцеларије дисциплинског тужиоца.

Одговарајући на питања новинара о заштити система за аутоматско управљање предметима /ЦМС/, Лагумџија је рекао да се на томе мора радити.

Он каже да је ЦМС успостављен да би се спријечила злоупотреба у одабиру ко ће који предмет радити, али да имају индиција да је било злоупотреба и да свака од њих чини дисциплински прекршај.

Лагумџија је навео да су у процедури измјене и допуне Закона о ВСТС-у.

Говорећи о дисциплинским поступцима, Лагумџија је рекао да се поступак може покренути против било којег носиоца правосудне функције и да не зна како подношење дисциплинских тужби против предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца и главног тужиоца БиХ Гордане Тадић може утицати на систем.

“Формиране су комисије и оне су трајне и кроз систем изабране. Може ово бити и позитивно и негативно. С једне стране се показује да нема недодирљивих, а с друге стране у јавности се ствара негативна слика”, рекао је Лагумџија.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана