Крече школе које прокишњавају

Данијела Стоканић
Крече школе које прокишњавају

Бањалука - У већини основних и средњих школа у Републици Српској током љетног распуста биће освјежене учионице и обављене најхитније ситне поправке, јер за веће радове, тврде директори, нема новца.

За хитне поправке, које су у многим школама већ почеле, Министарство просвјете и културе РС је ове године буџетом издвојило 400.000 КМ, док ће само ријетке овог љета добити нови изглед. До јесени би, у оквиру пројекта енергетске ефикасности, требало да засија зворничка ОШ "Свети Сава" и школа "Младен Стојановић" Лакташи, као и приједорска Гимназије "Свети Сава".

Потпуно нову школу ће добити ђаци бијељинске подручне ОШ "Вук Караџић", који су због катастрофалних услова наставу завршили у просторијама других школа. Остали углавном немају разлога за радост.

Предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина Милица Перковић је истакла да ће основце са подручја Семберије у септембру дочекати окречене и освјежене учионице, са другим мањим корекцијама, које су неопходне по одређеним правилницима и стандардима.

- Неке школе су аплицирале пројекте ка влади Јапана, која обнову финансира са 180.000 КМ, међутим још немамо информација да ли су одобрени - рекла је Перковићева.

Према ријечима предсједника Актива директора основних школа Приједор Стевице Џогазовића, многе школе на подручју ове регије вапе за обновом, али ће крупни радови ипак изостати.

- Обнова је, између осталог, неопходна подручном одјељењу Расавци ОШ "Доситеј Обрадовић". Сви смо се ангажовали да пронађемо новац за радове, јер су услови веома лоши, међутим још немамо повратних информација - казао је Џогазовић.

Окреченим и уређеним учионицама могу се надати ђаци и наставници са подручја бањалучке регије, али не и знатно бољим условима. Предсједник Актива директора основних школа регије Бањалука Мирослав Попржен истакао је да ће бањалучка ОШ "Свети Сава", на чијем је он челу, поред ситних поправки и кречења ове године добити само нову ограду.

- Када је ријеч о осталим школама у Бањалуци, немам информације да ће овог љета бити озбиљних инвестиција, попут мијењања фасаде, столарије, котловница и слично. Међутим, редовних радова сигурно ће бити у свим установама - рекао је он.

Добрим условима не могу се похвалити ни у бањалучкој Техничкој школи, коју похађа највише ђака на подручју ове регије. На зидовима ове школе похватала се маховина, а влага се осјети са свих страна, јер кров прокишњава, па су принуђени да кишу сакупљају у кантама.

У Активу директора средњих школа сарајевско-романијске регије истичу да је школама из источног дијела Српске потребна обнова, које, како кажу, ни ове године неће бити.

- Ниједна школа са подручја сарајевско-романијске регије нема довољно новца да сама крене у реконструкцију, због чега ће бити урађени само најнеопходнији радови, попут кречења - казали су у овом активу.

Додали су да је санација најпотребнија објекту у којем су смјештене школе "28. јун" и Гимназија у Источној Илиџи, истакавши да је фасада недавно урађена, али је ентеријер у катастрофалном стању.

Ново рухо

На подручју града Бањалука протеклих година обновљено је неколико зграда основних школа и постало енергетски ефикасно, чиме штеде енергију и смањују трошкове.

Ново рухо, захваљујући овом пројекту добиле су ОШ "Алекса Шантић" у Росуљама, затим ОШ "Доситеј Обрадовић" у Обилићеву и "Борисав Станковић" у Лазареву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана