Крчење њива безбједније без упаљача

Љ. А.
Крчење њива безбједније без упаљача

Бијељина - Ратари у Семберији обављају велики годишњи посао, жетву стрних жита, а бијељинска градска инспекција упозорила их је да је забрањено спаљивање жетвених остатака и другог отпада на пољопривредном земљишту.

Градска инспекција напоменула је да су за непоштовање те одлуке предвиђене казне од 100 КМ до 1.000 КМ за физичка лица, те од 1.000 КМ до 7.000 КМ за правна лица. Исти апел Семберцима упутили су и ватрогасци.

- Паљење ватре на отвореном сваке године причини велику штету и изазове највећи број интервенција у љетњем периоду. Прошле године имали смо највећи број интервенција у посљедњих 15 година. Апелујемо на грађане да не пале жетвене остатке, јер се у оваквим временским условима ватра лако прошири и изазове пожар и штету већих размјера - рекао је замјеник старјешине Територијалне ватрогасне јединице Бијељина Дејан Балорда.

Он каже да током љета велики проблем могу изазвати и пожари на електричним инсталацијама, узроковани превеликом употребом клима-уређаја, без присуства људи у објекту.

- Потребно је прије изласка из куће или стана искључити клима-уређаје, те да приликом одласка на одмор преконтролишу уређаје који су прикључени на струју - рекао је Балорда.

Територијална ватрогасна јединица Бијељина од почетка године имала је 153 интервенције, што је за 12 мање у односу на исти временски период лани. Најчешће су гасили запаљене димњаке, стамбене, пољопривредне и пословне објекте, као и контејнере.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана