Краљевски фестивал отворио Љетну сцену на Палама

Срна
Краљевски фестивал отворио Љетну сцену на Палама

Пале - Дјечијом представом "Краљевски фестивал" у извођењу Студентског позоришта, на Палама је вечерас започела манифестација "Љетна сцена" током које ће до краја августа бити одржано низ културних, туристичких и спортских догађаја.

"Аутор текста представе је пјесник Тоде Николетић, корежисери су Мирјана Илић и моја маленкост, а прича говори о љубави, која и у овој представи побјеђује на крају. Мали пастир Лино својом пјесмом и искреном љубави на 'Краљевском фестивалу' побјеђује надмене витезове, и тако задобије руку краљеве кћерке принцезе Кезе", каже за Срну режисер, глумац и костимограф у Студентском позоришту Пале Вања Малетић.

Студентско позориште Пале, након представе "Краљевски фестивал", током ове манифестације у Културном центру Пале извешће и представе "Вечерас Нушић прича" и "Скадарлијска ноћ".

У оквиру манифестације биће организоване изложбе слика, рукотворина и старина коју у оквиру ликовне колоније у Јеловцима организују Боса и Хелмут Штефан, на којој се окупило 15 сликара из Србије, као и изложба остварења са овогодишњег сазива колоније Удружење љубитеља умјетности Пале "Уљуп", које ће се 12. августа представити слике Борка Мочевића.

У оквиру књижевних вечери, 26. августа биће представљена књига "Мермерне истине о Босни" Радована Караџића на којој ће, између осталих, говорити Горан Петронијевић, члан Караџићевог правног тима, генерал Миломир Савчић, савремени српски пјесник Радослав Милошевић и члан Удружења књижевника Србије и Црне Горе, те писци Мирослав Тохољ и Рајко Петров Ного.

Исте вечери биће додијељена и престижна књижевна награда "Аврамов штап" за 50 година плодоносног књижевног рада и 70 година живота Радована Караџића.

Планирано је и представљање књиге "Стазама српског рукописног насљеђа БиХ" Биљане Самарџић, која је настала као резултат ауторових вишегодишњих истраживања историје српског језика и писма у БиХ.

За љубитеље изворне музике организоване су вечери изворне музике, гусларско вече и концерт КУД-а "Младост" Пале, који ће ове године угостити шест друштава и изворних група које ће се грађанима Пала представити и у дефилеу.

Од 14. августа планирана су централна дешавања на отвореном - на бини код Саборног храма, на којој ће се представити Плесни студио "Орион", рок бендови и Основна музичка школа Пале.

Када је ријеч о спортским догађајима, биће одржан кошаркашки "Граве куп", "Пикси куп" турнир у малом фудбалу на којем ће бити 2.000 учесника, те регионални турнир у женској одбојци.

За 27. август планирана је свечана сједница Скупштине општине Пале, а исте вечери ће бити одржан концерт КУД-а "Младост" и дефиле учесника концерта.

На дан крсне славе Општине Пале, Успенија Пресвете Богородице - Велика Госпојина, грађане ове локалне заједнице очекује велики концерт на отвореном Александре Радовић.

Генерални покровитељ манифестације "Љетна сцена на Палама" је Општина Пале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана