Краљевска Вила у Хан Пијеску узданица туристичког замаха

Милош Васиљевић
Краљевска Вила у Хан Пијеску узданица туристичког замаха

ХАН ПИЈЕСАК - Реконструкција виле Карађорђевића у Хан Пијеску највјероватније ће бити завршена до средине наредне године, а надлежни у општини све наде полажу у шансу да ће овај културно-историјски бисер романијског краја, када буде обновљен, у овај крај привући туристе из земље и цијелог региона.

          Начелница Одјељења за управљање развојем, привреду, финансије и друштвене дјелатности општине Хан Пијесак Славица Ашоња казала је за “Глас Српске” да се идеја о реконструкцији љетне резиденције Карађорђевића први пут јавила прије десетак година.

 - Сада се завршава прва фаза и то је само мањи дио радова, а то су сутерен и први ниво виле. Осим из локалне касе, новац смо обезбиједили и са других адреса. Из програма јавних инвестиција Републике Српске добили смо 150.000 марака, а од града Источно Сарајево 50.000 КМ. Обнова објекта укупно ће коштати око 3.000.000 марака - рекла је Ашоња.

Према њеним ријечима, друга и трећа фаза планиране су за наредну годину, а прије тога ће ући у процедуру кредитног задужења.

- Вјерујем да ће вила Карађорђевића бити под кровом до љета наредне године - рекла је Ашоња.

Подсјетила је да је то једини објекат краљевске породице Карађорђевић на подручју БиХ.

- Што се тиче грађевинског дијела, требало би да буде завршен идуће године, а на нама је да испоштујемо све процедуре и одаберемо доброг извођача који ће своје обавезе извршити у року - рекла је Ашоња.

Она је нагласила да се воде идејом да би вила Карађорђевића могла у будућности да буде окосница развоја туризма.

 - Главна тачка око које ћемо правити причу туристичког замаха управо је вила Карађорђевића - додала је она.

Хан Пијесак је туристичка бања, има идеалан географски положај за бављење разним видовима туризма, али нема туристичку организацију. Руководилац Сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији Српске Марко Радић рекао је за “Глас Српске” да је обнова виле Карађорђевића пројекат који може покренути ствари набоље у том крају. Како каже, такви објекти мамац су за туристе, што генерише и потребу за смјештајем.

- Сам значај објекта је велики међу српским становништвом из свих крајева бивше Југославије, а и шире, тако да долазимо до милионских бројева потенцијалних посјетилаца у наредним годинама. С обзиром на то да су, када су статистички параметри о броју долазака и ноћења у питању, туристи из Србије на првом мјесту, ово је добра прилика да се и тај крај туристички развије јер има потенцијале - рекао је Радић.

Резиденција краља Александра Карађорђевића у Хан Пијеску једина је краљевска резиденција у БиХ. Саграђена је 1921. године. Дворац је у Другом свјетском рату дијелом оштећен, а послије рата служио је као резиденција државних службеника. Изгорио је у пожару 2005. године. Води се као национални споменик БиХ.

Разноликост

Марко Радић је истакао и значај географског положаја Хан Пијеска, јер су у близини те локације Игришта у Власеници и Бања Губер у Сребреници, а разноликост чини богатство тог краја.

- То би могло да створи квалитетан туристички прстен и потенцијал који се улагањима може исплатити. Уз посјете туриста даје се шанса и малим пољопривредним произвођачима да нађу интерес у производњи и продаји хране, а којима је једини гарант продаје управо туризам - рекао је Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана